Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2017-02-16 12:10:25 +0200 Съвети за справяне с високата температура и хремата Как да помогнем на бебето, когато е болно

Как да помогнем на бебето, когато е болно

Как да помогнем на бебето, когато е болно 470 900
Първата настинка или вирус на бебето винаги са най-драматични, защото майките не са наясно със ситуацията, притесняват се за мъничетата и често изпадат в паника

Ето нашите съвети за оцеляване как да се справите с високата температура и вирусите и да помогнете на бебето да се почувства по-добре.

Хидратация

„Няма значение колко голямо е бебето, важно е да приема достатъчно течности, ако се бори с вирус или настинка. Когато бебето е болно, често иска да пие мляко или вода повече от обикновено, защото усеща, че това го успокоява”, обяснява доктор Уилям Сиъръс, професор по педиатрия в Училището по медицина към Калифорнийския университета. Когато бебето няма 4 месеца, придържайте се към кърма или адаптирано мляко. След 4-месечна възраст можете да давате по мъничко вода, а след 6 месеца бихте могли да предлагате и евентуално прясно изцедени сокове, съветва още той.  Важно е да се консултирате с педиатъра си какво да предприемете, ако мъничето се разболее.

Температура

„Ако бебето е над 4 месеца, можете да облекчите температурата с лекарство”, съветва Rhya Strifling, майка и педиатър в колежа по медицина към Университета в Кентъки. „Бъдете внимателни и предварително се посъветвайте с лекар за точната доза. Ако бебето е под 4 месеца обаче и има температура непременно трябва да се свържете с педиатъра, а не да му самопредписвате лекарства”, обяснява още тя. Снабдете се с точен термометър и проверявайте редовно.

Запушен нос

Хремата често причинява дискомфорт  при възрастните, какво остава за едно бебе. Кърмачето няма как да си издуха носа, за да облекчи запушения нос. Доктор Сиърс препоръчва да използвате аспиратор и спрей с морска вода преди ядене и спане, така ще отпушите носа и ще облекчите дишането, за да може спокойно бебето да пие мляко и да подремне. „Децата под 1 година обикновено не дишат през устата, затова когато носът е запушен, наистина не се чувстват добре”, обяснява доктор Сиърс.

Овлажнител на въздуха

„В студените зимни дни, когато стаите се отопляват, можете да използвате овлажнител на въздуха особено в помещението, в което бебето спи”,  съветва доктор Сиърс.  Ако добавите по една капка ментово, евкалиптово или борово масло, важното е да си качествени и купени от аптека, бихте могли да подпомогнете дишането на бебето. Когато мъничето има хрема, не усилвайте отоплението на максимална степен, това ще влоши дишането му. Вместо това поддържайте нормална температура и често проветрявайте.

Пара

За да облекчите дишането и запушеното носле на бебето, можете да пуснете душа в банята, за да се получи пара. Влезте след това вътре с бебето и постойте около 15 минути, съветва доктор Сиърс.  Топлата пара би трябвало да разводни секрета, натрупан в носа и да го отпуши малко.

Лекарства

Повечето медикаменти за лечение на кашлица и температура не се препоръчват за деца под 6 г. според Американската академия по педиатрия. „ Когато бебето е с температура, настинало е или има вирус, обикновено антибиотици също не се предписват, освен ако инфекцията не се усложни и засегне ушите или дробовете”, обяснява доктор Сиърс. „Ако бебето има висока температура повече от три дни, или пък симптомите се влошат, непременно го заведете при педиатъра”, съветва още той.

Спане в повдигната позиция

Ако бебето е с хрема, спането в леко повдигнато положение може да облекчи симптомите. За целта  можете да промените позицията на матрака, като под него поставите кърпи, книги или каквото решите, че ще е удобно. Ако пък такова разместване ви притеснява, просто можете да опитате да оставите мъничето да спи в шезлонга или бебешко столче за кола, също в леко повдигната позиция.

Миенето на ръце

Вероятно сте наясно, че добрата хигиена е задължителна и може и да ви се струва досадно да бъде напомняно. Според Центъра за контрол на заболяванията, 80% от инфекциите се пренасят от ръцете. „Важно е всеки, който държи бебето, да си измил ръцете старателно. Освен това трябва да поддържате  ръцете  на малкото дете чисти. Мийте ги с вода и сапун, използвайте мокри кърпи. Хигиената е от значение особено когато бебета започнат да пипат всичко около тях и след това да си лапат ръцете”,  коментира още доктор Сиърс.

Първите симптоми

„Важно е да се научите да разпознаете симптомите на настинката или вирус още от началото. Ако секретите от носа на бебето се сгъстят и вече не са прозрачни, ако си дърпа или търка често ушите, не спи спокойно и плаче повече от обикновеното, а температурата се повиши, свържете се с педиатъра”, съветва доктор Бъд Зукой, автор на книгата Baby: An Owner's Manual. "Понякога такива са симптомите на ушна инфекция.  Винаги наблюдавайте бебето – дали не се държи по-необичайно, жизнено и весело ли е, за да различите първите симптоми по-лесно”, обяснява още Зукой.

Източник: Parents 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори