Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2021-05-27 15:36:01 +0300 Малките деца не могат да разберат идеята за споделяне до около 4-годишна възраст. Как да помогнем на малкото дете да свикне, че вече има братче или сестриче

Как да помогнем на малкото дете да свикне, че вече има братче или сестриче

Как да помогнем на малкото дете да свикне, че вече има братче или сестриче 470 900
Малките деца не могат да разберат идеята за споделяне до около 4-годишна възраст.

Затова споделянето не е от любимите занимания на повечето малки деца. А сега си представете неудовлетворението на вашето малко дете, което трябва да споделя не просто играчките си, но и мама и тати! Нищо чудно, че появата на ново дете в домакинството предизвиква толкова вълнения. За щастие има някои изпитани начини да накарате и двете си деца да се чувстват добре, и да поставите началото на здравословна връзка между тях.

 

  1. Подгответе по-голямото дете преди раждането на бебето.

Вашата цел е да сприятелите децата си още преди бебето да се роди. Бъдете честни с по-голямото си дете и обяснете, че бебето ще спи, ще яде и ще плаче през повечето време и ще е необходимо време преди да може да си играе свободно с него. Оставете детето си да взаимодейства с корема ви – да му говори, да го гали или да усети как бебето рита. Забавлявайте се заедно като планирате моментите след раждането на бебето – какво ще правите, как ще си играете, какви забавни снимки ще имате, как заедно ще го разхождате и др. Ако по-голямото дете трябва да се премести в друга стая, постарайте се да осъществите преместването преди появата на новото бебе. По този начин по-голямото дете няма да се чувства заменено.

 

  1. Избягвайте да използвате бебето като оправдание

Бъдете внимателни, когато използвате бебето като извинение, че няма да успеете да направите нещо с по-голямото си дете. „Не мога да дойда сега, защото трябва да сменя пелените на бебето.“ или „Пази тишина, ще събудиш бебето.“ Съвсем нормално е, ако по-голямото дете чува често такива изрази да почувства, че бебето е източникът на всичките му неприятности. Опитайте се вместо това да използвате други причини или поне формулировка, която не включва „бебе“, за да обясните на по-голямото си дете, че не можете да му обърнете внимание в момента.

 

  1. Постарайте се появата на бебето да не наруши твърде много утвърдената рутина на по-голямото дете

С появата на бебето нищо няма да работи като по часовник. По-скоро домакинство сякаш е обхванато от едва сдържан хаос. И все пак, опитайте се да поддържате редовен график. Това ще помогне на по-голямото ви дете да се чувства по-малко тревожно. Уверете се, че то възможно най-много се придържа към редовните си занимания, става и си ляга по същото време, както преди появата на бебето.

 

  1. Винаги уважавайте чувствата на по-голямото дете

Никога не омаловажавайте чувствата на детето си и не му се карайте, че е разстроено, защото семейната рутина се е променила. Това може да доведе до зараждането на негативни емоции и стрес в детето. Покажете разбиране, говорете с него, уверете го, че винаги ще го обичате, независимо от всичко. Помолете го да ви сподели какво го ядосва и разочарова.

Ако чуете страховитото „Мразя това бебе“, не бързайте да казвате на детето, че греши. Въпреки че е болезнено да го чуете, не се опитвайте да го убеждавате, че трябва да обича своя брат или сестра. Вместо това му кажете, че е нормално да изпитва ревност, че заедно ще работите, за да се отървете от неприятните емоции. Потвърждението ще облекчи първоначалната интензивност на негативните емоции на вашето дете.

 

  1. Не забравяйте да осигурите подаръци и за по-голямото дете

С появата на новия член на семейството вашите близки и приятели, а и вие, отрупвате бебето с подаръци. Това вероятно разстройва по-голямото дете, което вече не е център на внимание. Така че, изненадвайте и него с подарък от време на време. Не е задължително да е нещо голямо и скъпо. В случая вниманието е от най-голямо значение. Друго, което можете да предприемете е да позволявате на по-голямото дете да разопакова първо бебешките подаръци или да тества получените играчки.

 

  1. Включете по-голямото дете в ежедневните грижи за бебето

Помолете по-голямото си дете да участва в грижите за бебето, но не го насилвайте, ако не проявява интерес. Направете ролята на кака или батко вълнуваща, нека да звучи като титла. Давайте задачи на по-голямото дете – да ви донесе чиста пелена, да вземе дрешките на бебето от другата стая или да люшка бебето в кошчето. По този начин каката/баткото ще изпитва гордост, че са ѝ/му възложени някои нови отговорности като за пораснали деца.

 

  1. Осигурете си време насаме с по-голямото дете

Всеки родител трябва да прекарва поне по един час дневно насаме с по-голямото дете. Направете график с партньора си, който диктува кога един от вас ще гледа бебето, докато другият прекарва пълноценно време с по-голямото дете. Оставете то да избере какво ще правите заедно.

Можете също така да създадете „зона без бебе“ за по-голямото си дете, особено ако бебето вече се е научило да пълзи и може да унищожи играчките му. Създайте му лично пространство и му поверете неща, които не е нужно да споделя със своя по-малък брат или сестра.

 

  1. Научете по-голямото дете как да взаимодейства с бебето безопасно

Децата не умеят добре да контролират силата си, затова използвайте кукла или плюшена играчка, за да демонстрирате на каката/баткото как внимателно да докосва и държи бебето. Покажете как да гушка бебето и как правилно да придържа главичката му. Кажете на по-голямото дете, че този тип контакт успокоява бебето и го похвалете за добре свършената работа. Всичко това учи по-голямото дете как да взаимодейства с бебето по положителен начин.

 

  1. Помогнете на по-голямото дете да разбере, че бебето е истински човек, а не играчка

Покажете на каката/баткото, че бебето е мъничко човече със собствени нужди и интереси. Обяснете, че бебетата се нуждаят от мляко и пелени и че спят много, и има неща, които харесват и не харесват. Обяснете, че ако бебето направи нещо грубо, това не е нарочно. За по-голямото дете би било забавно да предполага какви дрехи и играчки ще харесва бебето, когато порасне.

 

  1. Накарайте и двете деца да се чувстват специални и обичани

В никакъв случай не бива да сравнявате братята и сестрите, дори за привидно невинни теми като теглото при раждане, първите думи, кога всеки е започнал да пълзи или ходи, или кой е имал повече коса! Избягвайте и етикетите. Ако често казвате, че едното дете е талантливо пред другото може да предизвикате ревност. Уверете се, че и останалите хора – приятели, баби и дядовци, не го правят.

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори