Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2020-03-30 15:42:40 +0300 Това е наистина странен житейски момент за всички ни. Много хора се чувстват сякаш рязко са влезли в сюжета на научнофантастичен роман. Как да помогнем на хората около нас в новото ежедневие?

Как да помогнем на хората около нас в новото ежедневие?

Как да помогнем на хората около нас в новото ежедневие? 470 900
Това е наистина странен житейски момент за всички ни. Много хора се чувстват сякаш рязко са влезли в сюжета на научнофантастичен роман.

Новото "нормално" ежедневие е всичко друго, но не и нормално. Засега можем само да се надявамe на добро развитие на ситуацията, ден за ден.  Дребните стъпки, които правим всеки ден - #оставамесивкъщи, мием си ръцете, не се виждаме с възрастни роднини и приятели, ни помагат да овладеем донякъде ситуацията в иначе напълно неконтолируемата среда на пандемията. Но и това е достатъчно, за да потушим надигналото се чувство на безпомощност и притеснение. 

Ежедневното осъзнаване за нещата, за които сме благодарни, е особено полезно в моментите, когато се чувстваме напрегнати и загубили песрпектива. Отделете 5 минутки със сутрешното си кафе, за да си припомните именно тома, за което сте благодарни, че имате днес, вчера или по принцип. В нормални моменти благодарността подхранва филантропията. В трудни моменти осъзнаваме, че трябва да си помагаме взаимно и особено на тези, които нямат възможност да си помогнат сами. Но как да постъпиш така, когато излизането от вкъщи е силно ограничено?

 

Всъщност има няколко неща, които можете да направите дори и докато седите удобно на дивана си у дома!
 


Предложете помощ на възрастен/самотноживеещ съсед

Как добре знаем, хората над 60 г. и тези с хронични заболявания са идложени на по-висок риск от заразяване с коронавирус. Това съответно прави излизанията рискови за тях и те трябва максимално да ограничат контактите си с "външния" свят. И докато всички спазваме мерките на карантина, то дори и на хората от рискови групи се налага да отидат да си купят хляб, да си вземат лекарства, да посетят лекаря си във връзка със заболяванията си. А ако тези хора живеят сами или близките им са далеч, това прави тяхното положение още по-неприятно и напрегнато. Затова се обадете и им предложете помощта си. Пригответе им някое вкусно ястие или десерт, или помолете децата си да нарисуват ярка цветна картина и ги подарете на своите възрастни съседи. Ако ходите да пазарувате, отбийте се да попитате имат ли нужда от нещо. Усилията ви ще бъдат високо оценени и ще внесете доза радост в живота на тези хора!


Поддържайте честа комуникация с близките си

Ако не сте били запознати с Viber, Skype, Zoom или What'sApp, вероятно тези приложения вече ви говорят нещо. Всички те ни помагат да осъществяваме онлайн видео разговори и така слагаме ново значение на думата социализацията. Играенето на игри онлайн или пеенето на "Честит рожден ден" пред камерата на телефона със сигурност не е същото като събиранията на живо, но наистина ни помагат да прекараме приятно време с роднините и приятелите си.  Кой би предположил, че чаша вино и конферентен Skype разговор биха носили същия дух като редовното събиране с дружките ви миналия месец на онзи хубав ресторант? 


Подкрепете малкия бизнес

В момента малките семейни и независими бизнес - ресторанти, собствени магазини и офиси, търпят най-големи загуби от наложените мерки за безопасност. Подкрепете ги днес, за да могат да отворят отново и след кризата. Пазарувайте от малкия квартален магазин със страхотни плодове и зеленчуци или поръчайте доставка на вечеря от любимото си квартално заведение.


Дарете каквото можете

Ако имате медицински маски и ръкавици, помислете дали ги дадете на някой, който се нуждае от тях повече. Болниците имат остра нужда от лични предпазни средства - така че ако случайно сте се запасили и сега сте в безопасност у дома, помислете дали да предоставите ресурсите си на професионалистите, които отчаяно се нуждаят от защита. Ако имате тоалетна хартия, еднократни пелени, средства за дезинфекция на ръце или почистващи препарати, дарете ги на местна организация с кауза, която има нужда от такива продукти в момента. Можете дори и да създадете квартална група във Facebook - така може да помогнете на някой, който отчаяно се нуждае от тези продукти за лична хигиена за семейството си.


Кажете "Благодаря"

Може да не изглежда много, но трябва да покажем на медицинските специалисти, касиерите в супермаркетите, санитарните работници и други специалисти на първа линия колко много оценяваме техния труд и усилия. Благодарете на свой приятел лекар. Изпратете малък подарък на позната медицинската сестра. Просто кажете "Благодарим ви!", защото благодарността ще опази съзнанията ни здрави!

 

Коментари

Neutral avatar

Нашите спонсори

Нашите партньори