Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2021-09-08 17:05:42 +0300 Социалната комуникация (прагматика) се отнася до начина, по който децата и възрастните използват езика в различните социални ситуации. Как да помогнете на детето да изгради социални умения за общуване

Как да помогнете на детето да изгради социални умения за общуване

Как да помогнете на детето да изгради социални умения за общуване 470 900
Социалната комуникация (прагматика) се отнася до начина, по който децата и възрастните използват езика в различните социални ситуации.

Обобщени като социални езикови умения, които хората използват в ежедневните взаимодействия, прагматиката е основно начинът, по който казваме нещо, как го казваме, езикът на тялото, който използваме, и дали е подходящ в дадената ситуация. Усвояването на социалните езикови умения е важно условие, за да изразяваме успешно мислите, идеите и чувствата си, и за да разчитаме правилно комуникационните сигнали, които другите ни подават.

 

За да се справим със социалното общуване е необходимо да усвоим следните три умения:

  • Способността да използваме езика. Това се отнася до умението да се използва езика за различни цели като поздрав, информиране, изискване, обещание или искане.
  • Способността да се адаптира езикът. Това умение позволява на човек да промени начина, по който говори според слушателя или ситуацията.
  • Способността да се следват „неизказаните“ правила на разговора. Това включва да уведомите другите, когато започнете да говорите, да се редувате, когато разговаряте, да следвате дадена тема или безпроблемно да се прехвърляте от тема на тема. Тази способност също така позволява на говорещия да намери други начини да обясни какво има предвид, когато събеседникът му не разбира чутото. Под внимание трябва да се вземат изразът на лицето, езикът на тялото, контактът с очите и преценяване на подходящото разстояние, така че да бъде уважено личното пространство по време на разговор.

 

Важно е да научите детето си как да разбира човека, с когото общува. Вашето дете трябва да може да дешифрира правилата на разговора, когато общува с хора от друга култура или среда.

 

Как да подобрите социалните комуникационни умения на детето си

Усвояването на умението да общува правилно ще помогне много на детето при изграждането на социални отношения. В допълнение, прагматичните езикови умения също са полезни в академична среда, тъй като повечето дейности, базирани на учебни програми, включват работа в екип и общуване между индивидите.

С ваша помощ детето постепенно ще научава как да спазва правилата на социално взаимодействие. С израстването, в детската градина, училището, а в последствие и университета, детето ще има възможността да доусъвършенства своите умения в общуването.

Има моменти, когато децата изпитват затруднение да се придържат към темата, разказват истории по неорганизиран начин или доминират в разговорите и са склонни да не слушат другите. Въпреки че не е необичайно децата да се държат по този начин в определени ситуации, може да има причина за безпокойство, особено, ако се случва често.

За да помогнете на детето си да изгради солидни социални комуникационни умения, можете да практикувате следното:

  • Превърнете упражненията в игра. Включете и другите членове от семейството. Репетирайте как трябва да се държи детето в различни социални ситуации – когато е в училище, когато е на гости, когато е при баба и дядо,  когато е на кино. Обърнете внимание какво е неприемливо поведение, кое е учтиво и как най-добре детето ще може да изрази себе си.
  • Създавайте истории заедно. Насочете  детето как да организира мислите си правилно, за да може да ги изрази по най-подходящия начин.
  • Упражнявайте невербалната комуникация – как детето да разчита сигналите на другите. Какво означават различните мимики и жестове, изражението на лицето, стойката на тялото.
  • Използвайте настолни игри, за да научите детето на търпение и на спазване на ред. Това също е добър начин да въведете концепцията за губенето, и че е по-важно да играете честно и да се забавлявате, пък дори и да загубите, отколкото да спечелите по нечестен начин.
  • Обърнете внимание на изкуството на поздрава. Научете детето си на правилния начин да поздравява хората. Как трябва да се обръща към баби и дядовци, учители, консултанта в магазина, чистачката на улици и други. Насърчавайте детето да използва „добър ден“ и „довиждане“ в общуването си.
  • Обърнете внимание на учтивостта. Покажете на детето си как да общува учтиво, като използва езика по директен или индиректен начин (напр. да замести „Изключи музиката!“ със „Музиката е прекалено силна. Би ли я намалил, моля.“)

Прагматичните езикови умения помагат на детето ви да разбере другите хора в различни ситуации и да реагира съответно дадената ситуация. Обсъждайте как хората могат да реагират различно в зависимост от начина, по който им е говорено, за да оцени важността на езика и да се научи да го адаптира спрямо желания резултат.

Докато расте детето е изложено на многобройни взаимодействия, които ще изискват от него да се държи по определен начин. Вашата отговорност е да му помогнете да усвои качествено разнообразни социални умения, за да може то да създава трайни отношения с други хора.

Обобщени като социални езикови умения, които хората използват в ежедневните взаимодействия, прагматиката е основно начинът, по който казваме нещо, как го казваме, езикът на тялото, който използваме, и дали е подходящ в дадената ситуация. Усвояването на социалните езикови умения е важно условие, за да изразяваме успешно мислите, идеите и чувствата си, и за да разчитаме правилно комуникационните сигнали, които другите ни подават.

 

Материалът е адаптиран от: www.britishcouncil.my

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори