Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2021-08-02 10:26:14 +0300 Мога ли да се пека на слънце по време на бременност? Отговорът е да, важното е да се предпазваш по правилния начин и да полагаш допълнителни грижи за кожата си. Как да посрещнеш слънцето и лятото, когато си бременна?

Как да посрещнеш слънцето и лятото, когато си бременна?

Как да посрещнеш слънцето и лятото, когато си бременна? 470 900
Мога ли да се пека на слънце по време на бременност? Отговорът е да, важното е да се предпазваш по правилния начин и да полагаш допълнителни грижи за кожата си.

Лятото е в разгара си. Предстои ти дългоочакваната ваканция на морето, бременна си и се питаш – допустимо ли да е да се излагам на слънце по време на бременност? Отговорът е да, можеш да се печеш на слънце по време на бременност! Излагането на слънце е много важно за нашето тяло, защото слънцето ни помага да синтезираме витамин D, който е от съществено значение за здравословното развитие на бебето и полезен за укрепване на костите на майката. Важното е да се предпазиш по правилния начин и да полагаш допълнителни грижи за кожата си.

 

По време на бременност кожата е особено чувствителна и хормоналната промяна води до увеличаване на производството на меланин, отговорен за по-тъмната пигментация на кожата, изложена на слънце. Следователно бременните жени са по-склонни към хлоазма или маска на бременността, т.е. тъмни петна по лицето или по останалата част от тялото. Ето защо е от съществено значение да защитиш кожата си със слънцезащитни кремове с висок защитен фактор (най-добре фактор 50) и да не се излагаш на слънце в най-горещите часове на деня.

 

Дали излагането на корема на слънце ще нарани бебето ми? Не се притеснявай, слънчевите лъчи не нараняват бебето ти, но винаги е по-добре да го покриеш с влажна кърпа, шал или цял бански костюм. Околоплодните води са отговорни за поддържането на постоянна температура за растежа на детето, така че покриването на корема ще предотврати прегряване на тялото или сериозни изгаряния.

 

Първият триместър на бременността е най-деликатен – трябва да бъдеш много внимателна и да избягваш слънчево изгаряне, дехидратация и умора. Не забравяй да пиеш много вода, консумирай храни, богати на витамини и минерали, нанасяй често слънцезащитни продукти и редувай излагането на слънце с време прекарано на сянка. Почивай през обедните часове на деня, за да може тялото ти да си почине и да се възползва от ползите от слънцето.

 

През втория триместър е необходимо да се обърне повече внимание на петна по кожата, които се образуват по време на  бременност, които може и да не изчезнат след раждането. В допълнение към слънцезащитните продукти е препоръчително да избягваш най-горещите часове на деня. Носи очила и шапка с голяма периферия, за да избегнеш директното излагане на лицето и раменете си на слънце. Обръщай внимание на температурните скокове и избягвай резките температурните промени.

 

Третият триместър е по-лесен, въпреки че кръвоносната система на краката може да започне да ти създава някои проблеми. През последните седмици на бременността краката ти се подуват или стават по-тежки. Прави разходки във водата, за да облекчиш тежестта в краката, избягвай прекаленото седене или лежане, и винаги предпочитай ранните часове на деня или късния следобед за плаж.

 

Ключовият момент за твоето лято с ефективната защита. Почивай си, пий достатъчно вода, консумирай пълноценна храна, избягвай най-горещите часове на деня и използвай подходяща слънцезащита. Поне за малко остави притеснението зад гърба си и се наслади на приятната почивка със семейството си!

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори