Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2018-03-14 13:48:39 +0200 Ето кои са разликите при почистването на ушите при бебетата и възрастните Как да почистя ушите на бебчо?

Как да почистя ушите на бебчо?

Как да почистя ушите на бебчо? 470 900
Ето кои са разликите при почистването на ушите при бебетата и възрастните

Когато децата са малки, организмът им е много по-уязвим и чувствителен отколкото нашият. Ето защо родителите трябва да бъдат особено внимателни по отношение хигиената на бебето. Една от областите, която е малко трудна за почистване, са ушите на бебето, особено когато има натрупана ушна кал.

Защо се натрупва ушна кал в ушите и какъв е най-безопасният начин да я почистиш?

 

Какво представлява ушната кал?

Ушната кал, или церумен, е жълто-кафяв секрет отделян от около 1500 жлези във външната част на входа на ушния канал. Тя играе важна роля, за да запази ушите ни здрави като:

  • улавя всякакви замърсявания, прах или чужди вещества / частици, които могат да причинят дразнене на ушите.
  • осигурява „смазващ“ ефект на ушния канал, като по този начин предотвратява сърбеж и дискомфорт.
  • дава водоустойчива защита, така че ушният канал да остане сух и да възпрепятства заразяване поради бактерии, насекоми и други микроби.

Ушната кал има също така антибактериални и противогъбични свойства.

 

Ако обаче има излишък от ушна кал, това може да причини проблеми на твоето бебе. Излишъкът от ушна кал може да доведе до блокиране на ушния канал и следователно може да повлияе на слуха на бебето. Понякога, ако се случи течност или друг дразнител да попадне в ухото, то може да доведе до ушна инфекция (отит) и болка. Ето защо е добра идея да почистваш ушите на бебето от време на време. Но тъй като те са изключително деликатен орган, това трябва да става много внимателно.

 

Важни правила за безопасност и хигиена по отношение на почистване на ушна кал

1. Използване на клечки за уши:

Може да смяташ, че използването на клечки за уши е безопасен и нежен начин за почистване, но при бебетата то може да бъде доста рисковано. Прекомерното натискане или вкарване на клечката навътре може да увреди (спука) деликатното тъпанче на бебето, което да доведе от умерено до тежко увреждане на слуха.

2. Почистване с пръст:

Ако смяташ, че е практично да почистваш ушето на бебето с пръст, имай предвид, че това може да предизвика раздразнение или нараняване (особено ако имаш дълги нокти). Освен това ако пръстът не е добре почистен, има шанс за навлизане на болествотворни микроорганизми и бактерии.

3. Използване на кърпа:

За почистване на външната област (ушната мида) на детското уше най-безопасно се счита използвате на мека и чиста памучна кърпа, намокрена с малко топла вода.  За почистването на ушният канал обаче кърпата трябва да е много добре изстискана от излишното количество влага. По-този начин се намалява риска да остане вода в ухото на бебето, което може да доведе до инфекция.

4. Използване на капки за уши:

Капките за уши са ефективен начин за почистване на натрупването на ушна кал, но трябва да се прилагат внимателно и с одобрението и предписанието на педиатъра. Капките е най-удачно да се слагат, когато бебето е относително по-спокойно. Предписаната доза не трябва да се надвишава. Задръж капкомера точно над ушния канал на бебето и се увери, че изстискваш капкомера леко и бавно, като позволяваш на капките да влизат една по една в ухото. Няколко минути след прилагането им детето е добре да стои неподвижно и да не се изправя, за да не изтекат навън капките.

 

Натрупването на секрет в ушите на бебока не е необичайно. Понякога се случва да се натрупа повече ушна кал, която да причини дискомфорт или проблем за нежните детски уши. Консултирай се с вашия лекар и следвай посочените по-горе съвети, така че да решиш проблема на бебчо възможно най-бързо!

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори