Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2021-08-11 17:40:09 +0300 Радост, щастие и вълнение. Това би трябвало да изпитват всички нови родители. Как да преодолеем препятствията на родителството като шампиони

Как да преодолеем препятствията на родителството като шампиони

Как да преодолеем препятствията на родителството като шампиони 470 900
Радост, щастие и вълнение. Това би трябвало да изпитват всички нови родители.

Но в действителност през част от времето те се тъжни, тревожни, изнервени и изтощени. Тези усещания са само част от трудностите, които съпътстват родителството и ви карат да се съмнявате в качествата си на родител. Те обаче не винаги са причинени от хормони или умора.

 

  1. Желанието да сме перфектни родители

Изследвания показват, че колкото е по-образовано е едно семейство, толкова е по-голям рискът от поставяне на нереалистични цели по отношение на родителството. Образованите хора са подложени на голям натиск да бъдат най-добрите и най-успешните в това, което правят. Но истината е, че понякога стандартите, които си поставяме, могат да бъдат нереалистични и да доведат до т. нар. бърнаут и проблеми с психичното здраве.

Преосмислете вашите стандарти и бъдете наблюдателни към личността и характера на детето ви. Не е задължително да сте перфектният родител, просто трябва да бъдете родителя, от когото се нуждае вашето дете.

 

  1. Нереалистични представи изградени от социалните мрежи

Социалните медии могат да бъдат огромен източник на стрес за новите родител. Хората започват да се интересуват повече от външния вид, отколкото от емоциите. Не се затормозявайте с нереалистичните представи, които социалните медии изграждат. Не забравяйте, че голяма част от съдържанието, което виждаме онлайн, е редактирано и изобразява само конкретни моменти от живота на човек. Съсредоточете се върху вашето семейство – как се грижите не само за детето, но за партньора и за себе си.

 

  1. Усещането, че не ви е позволено да си дадете дори миг почивка

 Първите няколко месеца от живота на бебето са значително монотонни и изтощителни за родителите. Това е като да се опитваш да бягаш маратон, когато далеч не си в добра форма. Колкото и да е трудно, нямате болнични, нямате ваканция и не можете да се откажете от задълженията си. Ако чувствате, че сте на ръба на силите си, не се колебайте да помолите семейството или приятелите си за помощ в грижите за бебето или домакинските задължения.

 

  1. Справянето с твърде много задължения накуп

Да бъдеш родител означава да вършиш множество задачи. Ти си готвач, медицинска сестра, учител, треньор и др. В един момент отговорността е твърде тежка. Според проучване колкото повече отговорности родителите се стараят да поемат, толкова по-голям е рискът от тревожност и претоварване. За да избегнете това, понякога споделяйте отговорността  с вашето дете. Попитайте го какво иска да прави, какво му се хапва за закуска, помолете го да подреди играчките си. Имайте вяра в способностите му.

 

  1. Чувството, че изгубвате себе си

Нещото, което може да допринесе най-много за това, че сте психически изтощени и обезличени, е усещането, че вече не принадлежите на себе си, защото удовлетворявате всяка нужда на детето си.

С израстването децата развиват чувство за себеусещане и осъзнават, че хората около тях са отделни индивиди и се нуждаят от собствено пространство. Затова се старайте да си осигурявате време само са вас без детето. Едни 15 минути, за да вземете душ, да спортувате или да четете на спокойствие, ще ви помогнат да се почувствате отново като себе си.

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори