Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2017-09-20 16:52:13 +0300 Ето някои трикове, които ще помогнат на мъничето да се унесе в слааааадък сън Как да приспим бебето по-лесно?

Как да приспим бебето по-лесно?

Как да приспим бебето по-лесно? 470 900
Ето някои трикове, които ще помогнат на мъничето да се унесе в слааааадък сън

Приспиването на бебето понякога се оказва предизвикателство за уморената  майка. А причините за нежеланието на бебето да заспи може да са много - пълно е с енергия, разсейва се от различни неща, има колики, гладно или жадно е. Докато последните 2 неща са лесно преодолими, понякога не усещаме, че с действията си бихме могли да успокоим и по-лесно да приспим бебето.

 

Ето няколко трика и идеи как да постъпим в такива случаи:

1. Избягвайте контакта с очи

През първите месеци на бебето един от най-ефективните начини за комуникация е тази с очи. Можете да се стараете да не го гледате право в очите точно преди лягане, защото обикновено това фокусира вниманието му и го разбужда.

 

2. Къпане
Топлата отпускаща баня, нежното докосване на сапунената пяна - звучи отпускащо дори за вас, нали? Избягвайте обаче да използвате играчки за ваната или душа на бебчето си, ако планирате да го приспите веднага след това - те отново отвличат вниманието му и вместо да се отпусне, то се фокусира върху играта.

 

3. Спете един до друг

Децата, които спят близо до родителите си израстват по-спокойни и самоуверени от останалите, соачат някои скорошни изследвания. Тъй като някои лекари препоръчват да не спите в едно и също легло с бебето, заради риска да легнете върху него, можете да поставите бебешката кошарка до леглото си, така че мъничето ви да е на една ръка разстояние.

 

4. Докосвайте

Когато прехвърляте заспалото си бебче в кошарката му, постарайте се да придържате едновременно коремчето главата и гръбчето му. Вашето докосване и топлината на ръката ви правят чудеса за спокойния сън.

 

5. Спазвайте график

Преумореното бебе е бебе, което не иска да заспи. С този проблем се е сблъсквала всяка майка. Затова се постарайте да изградите режим на малкото си съкровище, така че и то, и вие да можете да си почивате спокойно, вместо да се люлеете безплодно на ръце повече от час.

 

6. Намалете температурата

Знаете колко е приятно да се спи на хладно, нали? Нещата не стоят по-различно при малките бебчета. Не поддържайте висока температура, в стаята където спи, защото топлината може да му попречи да се отпусне. Разбира се, внимавайте и да не е прекалено студено.

 

7. Гасете лампите

Някои родители държат запалена лампа в стата на детето си по време на сън, за да му е по-спокойно. Концепцията за страха от тъмното обаче се развива в много по-късна възраст. Старайте се малчуганът ви да спи на тъмно, за да може да асоциира подсъзнаелно тъмнината със съня.

 

8. Направете масажа ритуал

Изследвания на специалисти показват, че бебетата на които се прави 15-минутен масаж преди лягане заспиват по-лесно в сравнение с тези, които не получават такъв.

 

9. Приказка преди сън

Дори и детето ви да е прекалено малко, за да разбира приказките, бавният, успокоителен тон, с който му четете определено ще го накара да се отпусне и да заспи по-лесно.

 

10. Бял шум

Докато е още в утробата, бебето чува приглушените звуци от кръвообращението ви, биенето на сърцето или храносмилането ви. За да имитирате това състояние, можете да пуснете сешоар, вентилатор (но да не духа към детето ви) или да си свалите мобилно приложение на телефона, което да издава същия звук.

 

Текстът е адаптиран от: parenting.com

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори