Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2022-04-18 18:03:28 +0300 Част II Как да разберем дали детето ни има нарцистични наклонности?

Как да разберем дали детето ни има нарцистични наклонности?

Как да разберем дали детето ни има нарцистични наклонности? 470 900
Част II

Първа част на материала можете да прочетете тук: Как да разберем дали детето ни има нарцистични наклонности? (част I)

 

Какво да направите, ако подозирате, че нарцисизмът на вашето дете надхвърля етапите на нормалното развитие?

„Ранната намеса за всяко състояние, включително нарцистично поведение, предоставя най-голямата възможност за промяна“, посочва д-р Питърс. Ако подозирате, че нарцистичното поведение на вашето дете е проблематично, помислете за предприемането на следните стъпки.

 

  • Говорете с детето си за това как поведението му влияе на другите.

Насърчете детето си да разбере въздействието на поведението си върху другите, да развие съпричастност и да се чувства сигурно в света, без да се налага да използва другите, за да задоволи своите нужди. Това ще му помогне да изгради здравословни взаимоотношения, както и да изживеят и да покажат любов и обич, казва д-р Питърс.

 

  • Работете върху собственото си емоционално самосъзнаване.

„Коренът на нарцисизма често е необходимостта да се фокусираш върху себе си, защото не се доверяваш на родителите си, че осъзнават или имат способността да откликнат на нуждите ти“, посочва Макадаан. Поради тази причина тя насърчава родителите да следят семейната динамика и да не допускат ситуации, които биха довели до емоционално изолиране на детето.

 

Д-р Питърс е съгласен с тази теза и добавя, че най-доброто нещо, което можете да направите за собственото си здраве и благополучието на детето си, е да разберете собствените си емоции и поведение. Той ви насърчава да задавате въпроси като:

  • "Как се отнасям към хората?"
  • „Как възприемам себе си?“
  • „Какви са моите взаимоотношения?“
  • „Как задоволявам потребностите си?“

„Колкото повече родителите показват самоосъзнато отношение, толкова повече могат да избират своето поведение и действия и да моделират тези действия спрямо децата си“, казва д-р Питърс.

 

  • Обърнете се към специалист по психично здраве.

Ако сте загрижени за поведението на вашето дете, особено ако в семейството ви има анамнеза за нарцисизъм, д-р Питърс ви насърчава да потърсите помощ от психолог, който е специализирал в работата с деца и юноши. „Важно е да получите представа дали детето ви преминава през фаза на развитие и/или показва модел на поведение, което може да се повлияе благоприятно от терапия“, обяснява той.

 

Източник: parents.com

 

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори