Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2021-10-27 16:31:15 +0300 По време на израстването, пълноценното и подкрепящо родителство остава един от най-силните защитни фактори за поддържане на благосъстоянието и доброто психично здраве на детето. Как да се грижим за психичното благосъстояние на нашето дете?

Как да се грижим за психичното благосъстояние на нашето дете?

Как да се грижим за психичното благосъстояние на нашето дете? 470 900
По време на израстването, пълноценното и подкрепящо родителство остава един от най-силните защитни фактори за поддържане на благосъстоянието и доброто психично здраве на детето.

Положителните взаимоотношения с родителите заемат централно място в развитието и психическата стабилност на децата.

 

Има моменти, в които може да забележите промени в поведението, настроението или удоволствието от любимите дейности на вашето дете. Някои от тези промени вероятно са свързани с обичайните етапи на развитие. Съвсем естествено е да се притеснявате за детето си в тези ситуации и да търсите начини да му помогнете. Важно е да проявите търпение и разбиране. Уверете се, че детето ви знае, че може да говори с вас, да разчита на вас и да получи разбиране. Все пак, ако неблагоприятните промени се задържат няколко седмици и пречат на ежедневието му, потърсете специализирана помощ.

 

Ако забележите един или повече от следните типа поведение у детето си, трябва да се консултирате с учител, психолог или друг специалист:

  • Детето се чувства много тъжно и отчуждено от вас и близките си за повече от две седмици;
  • Детето прави опити да се нарани и говори за самоубийство;
  • Детето изпитва внезапен, непреодолим страх без причина, който понякога включва паник атаки;
  • Детето проявява непредизвикана агресия към околните;
  • Детето има нездравословна връзка с храната – приема твърде малко или твърде много храна, или се ангажира прекомерно със спортни дейности с цел отслабване;
  • Детето изпитва интензивни притеснения или страхове, които пречат на ежедневието му;
  • Детето се концентрира изключително трудно;
  • Детето употребява наркотици или алкохол;
  • Детето показва резки промени в настроението, които причиняват проблеми в отношенията със семейството и приятелите му;
  • На лице са драстични промени в поведението или личността на детето;

 

Ако смятате, че вашето дете се бори с някои от изброените признаци, не забравяйте да го уверите, че има изход от всеки проблем, че винаги ще сте до него, че го обичате, че има достъпна за него помощ. Окуражавайте го да споделя, за да успеете да откриете първоизточника на трудностите му. Кажете: „Благодаря, че ми разказа за преживяванията си. Заедно ще намерим решение. Ще ми позволиш ли да ти помогна? Довери ми се.“ или „Забелязвам, че напоследък не се чувстваш добре и си неспокоен/неспокойна. Познавам човек, на когото имам доверие, който, надявам се, ще успее да ти помогне. Какво мислиш, съгласен/на ли си да говорим с него?“

Ако детето ви откаже да работи заедно с вас за справяне със ситуацията, отказва да ви довери как се чувства и какво преживява, трябва да се консултирате с психолог или друг специалист, който да ви даде насоки как да подкрепите вашето дете по най-подходящия начин.

 

Отново повтаряме, че най-важното е да покажете на детето си, че ви е грижа, че го обичате и подкрепяте, и че ще бъдете до него независимо от ситуацията. Може би и двамата се чувствате малко несигурни какви стъпки да предприемете, но уверете вашето дете, че неговото благополучие е ваш приоритет и заедно ще преодолеете всичко.

 

Текстът е адаптиран от: www.unicef.org

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори