Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2021-08-24 10:46:25 +0300 Гениталиите на вашето бебе са много деликатни, така че почистването на тази зона се нуждае от специални грижи. Как да се грижим за хигиената на гениталиите на бебето

Как да се грижим за хигиената на гениталиите на бебето

Как да се грижим за  хигиената на гениталиите на бебето 470 900
Гениталиите на вашето бебе са много деликатни, така че почистването на тази зона се нуждае от специални грижи.

Важно е да поддържате хигиената на бебето без да прекалявате с миенето, за да не раздразните нежната бебешка кожа.

Редовно сменяйте пелените на бебето си – комбинацията от изпражнения и урина е много вероятно да раздразни кожата му. А раздразнението да причини обрив на покритите от пелената места, който може да засегне гениталиите на бебето, вътрешната страна на бедрата и дупето.

Много родители поддържат зоната за пелените чиста чрез измиване с топла вода през първите няколко седмици. Добавянето на малко количество измиващ гел за бебета към водата е друга възможност. За спешни случаи, когато нямате бърз достъп до вода, може да използвате мокри кърпички, които обаче задължително трябва да са без утежняващи формули и алкохол.

Измивайте внимателно дупето на бебето и го подсушавайте с мека кърпа. Може да нанасяте крем против подсичане, за да предотвратите появата на обрив, сърбеж и зачервяване. Опитайте се да оставяте бебето си без пелени колкото е възможно повече, така че не бързайте с поставянето на новата пелена.

 

Как трябва да се грижа за пениса на моето момченце?

При смяна на пелените и по време на къпане, почистете добре около пениса и скротума на вашето бебе, за да отстраните изпражненията.

Можете да използвате памучна кърпа напоена с вода. Във водата може да добавите почистващ гел за бебета. Специално разработените почистващи препарати за бебета са най-подходящи, тъй като е малко вероятно те да навредят на естествената барера на кожата на вашето бебе. Мокрите кърпички за бебета без алкохол, парфюми и допълнителни утежняващи формули са също подходящи за кожата на бебето.

Докато синът ви е бебе, главичката на пениса му ще се самопочиства до известна степен. Не изтегляйте препуциума му (тънката еластична кожа, намираща се в крайната част на пениса и покриваща неговата главичка), за да го почистите, тъй като няма да можете да го плъзнете обратно.

Препуциумът на вашето бебе е прикрепен към главата на пениса. Препуциумът ще започне да се отделя от пениса, когато детето е на около две години. Не е нужно да му помагате и вероятно ще му навредите, ако опитате.

Ако вашето бебе е било обрязано, редовно сменяйте пелената му и поддържайте пениса му чист. консултирайте се с вашия лекар какъв крем да нанесете върху раната, преди да му сложите отново пелената. Оставяйте възможно най-много въздух да циркулира около пениса на вашето бебе, докато се възстанови. Доколкото е възможно осигурявайте на бебето време без пелена.

Излекуването на обрязания пенис може да отнеме около седем до десет дни. През първите няколко дни след обрязването пенисът на вашето бебе може да изглежда доста зачервен и подут, и е възможно да забележите жълтеникав секрет. Това са признаци на нормално възстановяване.

 

Как трябва да се грижа за вагината на моето момиченце?

При смяната на пелените и по време за къпане, измийте около гениталиите и дупето на вашето бебе, за да почистите изпражненията. Винаги почиствайте зоната от влагалището към скротума. И тук както при момченцата, можете да използвате памучна кърпа или памучен тампон, напоени с вода, в която е добавен измиващ гел за бебета.

Ако пелената на бебето е много мръсна и има изпражнения попаднали между вагиналните устни, направете следното:

  • С чисти пръсти внимателно отделете вагиналните устни на вашето момиченце.
  • С влажна памучна кърпа или подходящи мокри кърпички за бебета почистете зоната като движението е винаги от вагината към дупето.
  • След това почистете старателно срамните устни с нова влажна памучна кърпа или мокри кърпички.

 

Избърсването отпред назад ще помогне да се предотврати пренасянето на бактерии от скротума на бебето във вагината или уретрата, с което ще се избегне инфекция.

 

През първите няколко седмици може да забележите, че вагиналната област на вашето бебе е подута и зачервена, или че има бял или леко кървав секрет. Това е нормално и се случва, защото момиченцето е било изложено на хормоните ви, докато е било още в утробата ви. Ако, обаче, бебето ви все още има секрет след първите шест седмици, консултирайте се с педиатър.

 

Текстът е адаптиран по материали от www.babycentre.co.uk

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори