Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2020-12-04 09:59:07 +0200 Кариесите могат да се появят и в съвсем ранна бебешка възраст! Как да се грижим правилно за млечните зъбки?

Как да се грижим правилно за млечните зъбки?

Как да се грижим правилно за млечните зъбки? 470 900
Кариесите могат да се появят и в съвсем ранна бебешка възраст!

Млечните зъби са важни. Ако млечните зъби паднат твърде рано, станалите зъби могат да се разместят един спрямо друг и да не оставят място за постоянните зъби. Освен това липсата на профилактика на кариесите може да доведе до скъпо лечение, болки в зъбите и челюстта и дори до животозастрашаващи инфекции.

Кариесът на млечните зъби е най-често срещаното хронично инфекциозно заболяване в детството, което може да се появи още около първата годинка и продължава до смяната на всички млечни зъби.

 

Причини за кариес при бебета
Кариесът се развива, когато устата на бебето е заразена с бактерии, произвеждащи киселина. Родителите  могат да предават бактериите на бебетата чрез слюнка. Например, бактериите се разпространяват чрез споделяне на слюнка върху лъжици или чаши, тестване на храни преди храненето на бебето и ако почистите биберона със собствената си слюнка преди да го дадете на бебето.

Кариесът също се развива, когато зъбите и венците на детето са изложени на течност или храна, различна от вода, за дълги периоди или често през целия ден. Естествените или добавени захари в течността или храната се превръщат в киселина от бактериите в устата. След това тази киселина разтваря външната част на зъбите, причинявайки постепенно тяхното разпадане.

Най-често това се случва, когато родителите приспиват децата си с бутилка мляко, сок (дори когато се смесват с вода), безалкохолни напитки или подсладена вода. Може да се случи и когато на децата е позволено често да пият нещо различно от вода. Млякото трябва да се предлага само по време на хранене и да се избягва даването му преди лягане или като средство за приспиване. Въпреки че продължителното и често кърмене само по себе си не причинява кариес, всички кърмещи майки трябва да са наясно и да спазват добра хигиена и грижа за устата и зъбите на детето..

 

Признаци на кариес при бебета
Кариесът на зъбите може първо да се появи като бели петна по линията на венците на горните предни зъби. Тези петна трудно се виждат в началото - дори за лекар или детски зъболекар без подходящо оборудване. Дете с кариес трябва да бъде наблюдавано и лекувано възможно най-рано, за да се предотврати разпространението на кариеса и да се избегне загубата на зъбчето.

 

Как да предотвратим развалянето на зъбчетата?
Предприемете следните стъпки, за да предотвратите кариеса:

  • Погрижете се добре за собственото си здраве в устната кухина още преди да се роди бебето. Важно е и е добре да посетите зъболекар за профилактика и ако е необходимо лечение, докато сте бременна или докато планирате бременност.
  • Независимо дали решите да кърмите или да давате адаптирано мляко, важно е да се грижите добре за зъбите на бебето.
  • От раждането до навършване на 12 месеца: Поддържайте устата на бебето си чиста, като внимателно и нежно забърсвате венците при нужда. След като избие първото зъбче, се снабдете с бебешка четка и паста за зъби и ежедневно мийте зъбите нежно.
  • От 12 до 36 месеца: Мийте зъбите на детето си 2 пъти на ден в продължение на 2 минути. Най-доброто време за четкане е след закуска и преди лягане.
  • Никога не приспивайте детето си с бутилка или храна. Това не само означава повече захари в устата, но също така може да изложи детето ви на риск от ушни инфекции и задавяне.
  • Не използвайте бутилка или чаша с капаче като залъгалка и не оставяйте детето си да се разхожда с нея. Ако детето си иска бутилката или чашата за пиене между храненията, напълнете я само с вода.
  • Научете детето си да пие от обикновена чаша възможно най-скоро, за предпочитане до 12 до 15 месечна възраст. Пиенето от чаша е по-малко вероятно да доведе до натрупване на остатъци от храненето около зъбите. 
  • Ограничете количеството сладки или лепкави храни, които детето ви яде, като бонбони, дъвки, бисквити, плодови храни или бисквитки. Захар има и в храни като крекери и чипс също.  
  • Сервирайте сок само по време на хранене или изобщо не го предлагайте до по-късна възраст според препоръките на вашия педиатър. 
  • Посетете детски зъболекар още с появата на първите зъбчета. Ако не разполагате с детски специалист, консултирайте се с вашия педиатър за грижите за детските зъбчета и уста. 

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори