Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2017-02-28 12:45:15 +0200 Децата могат да се научат как да контролират гнева Как да се справим с детската агресия

Как да се справим с детската агресия

Как да се справим с детската агресия 470 900
„Всеки може да се ядоса - лесно е. Но да  се ядосаш на подходящия човек в подходящото време, по подходящата причина, и по подходящия начин - това не е по силите на всеки”.

Сигурно знаете тази мъдра мисъл на Аристотел. Всъщност ние не използваме думата агресия в истинското й значение. Под агресор имаме предвид този, който атакува, напада. На практика агресията не е емоционално състояние, нито мотив. Тя е модел на поведение и е заложена още в ранното детство. Толкова рано, че чак е трудно да се повярва. Представете си как една бременна жена реагира на движенията на бебето в корема й, като казва ядосано: “Престани да ме риташ!” И друга, която пък реагира по различен начин на сигналите на бебето, милва нежно корема си и обяснява: “Расти, бебче. Играй! Но се опитай следващия път да не удряш толкова силно мама!” Странно е, но е истина: нероденото дете чува думите по някакъв начин, разбира ги и ги приема, те са водещи за него. Бебето  на първата майка вероятно ще стане по-агресивно от това на втората. Ако вашето дете изведнъж стане ще стане по-грубо и свадливо, започне да удря деца и възрастни, не бързайте да правите изводи за агресията му, не бързайте и да взимате мерки. Първо се опитайте да го наблюдавате и да откриете какво се крие зад поведението му.

Причини за агресията

Родителите не бива да се страхуват от агресията на децата. Няма нищо толкова ужасяващо, когато детето се ядоса на някакъв външен дразнител. Всеки от нас в случай на конфликтна ситуация, нечестно отношение, опасност, негодувание, явна враждебност може да стане агресивен. Но възрастният човек може да контролира емоциите си и да ги изразява по конструктивен начин. Детето обаче все още не умее да се държи в съответствие със социалните норми и са му нужни доста повече усилия.

То изразява бурно недоволството си, без да се притеснява как ще изглежда в очите на останалите. Започва да пищи, крещи и да хвърля по пода предмети. Родителите често се срамуват от подобно поведение. Те се опитват да се преборят, за да постигнат резултат. Те умоляват детето, карат се, хокат и дори пляскат. В резултат на това като реакция идва агресията на детето.

Агресивното поведение при 3-годишните деца вероятно означава протест срещу властта на родителите. При наказания например малкото дете може да реагира с още по-голяма агресия. Ако вие обаче се откажете бързо от възпитанието и се предадете, то бързо ще разбере как да постига желаното.  Така агресивното му поведение ще продължи и занапред.

Когато навършат 4-5 години, децата вече могат да контролират емоциите си в съответствие със социалните норми.  Вече са наясно как могат да се държат и какво не бива да правят. Ако агресията остане и след като детето навърши 5 г., означава че се е превърнала в специфична форма на общуване с другите.

Основните причини за агресията

1. Борба за внимание

Ако детето не получава от родителите достатъчно нежност, любов, грижа, то мечтае да привлече вниманието по някакъв начин. Освен това агресивното поведение е някакъв вид проверка дали любовта от страна на родителите е искерна. Само че често родителите дават любовта си не безрезервно, а като вид оценка.

2. Нараняване

Децата често не са способни да наранят родителите си с думи, затова се държат агресивно. Малкото може да се чувства засегнато, защото в семейството се е родило бебе, защото мама и татко се развеждат, появил се е нов втори баща или майка, чувства се отритнато от дома, защото са го пратили при баба и дядо, някой не е изпълнил обещанието, дадено към към него, или пък смята, че е наказано нечестно.

3. Неувереност

Често, когато детето се чувства безполезно или глупаво, започва да се държи агресивно. В този случай агресията е защитна реакция. Подобни единични случаи на агресивно поведение може да се наблюдават при всяко дете. Зависи от родителя дали това да се превърне в обичайно поведение, или постепенно ще бъде променено.

Други причини за агресията

В ранното детство един от основните начини да получиш одобрението на останалите е като имитираш. Бебето се опитва да подражава на родителите си.  Ако те му крещят, то ще отвръща по същия начин, вярвайки че това е правилното поведение. Детето може да скрива гнева си, ако го наказват строго, но другаде да проявява жестокост. На детската площадка например може да започне да удря по-малките деца. Когато родителите са безпомощни, мекушави и не поставят граници и правила във възпитанието, това също може да доведе до безконтролна агресия. Родителите решително трябва да поставят своите изисквания и забрани.  Иначе детето ще започне да ги манипулира. Когато определяш рестрикции и правила, е важно да кажеш на малкото дете – „Обичам те, но не ти позволявам да правиш това”.

Съвети за родителите

Първо се опитайте да откриете каква е причината за агресивното поведение на детето. Приемете детето си такова, каквото е със всичките му недостатъци. Често му казвайте, че го обичате. Обсъждайте с него емоциите му. Обяснете му, че е и на другите хора често се случва да се ядосат. Нормално е. Научете го как да изразява своя гняв, без да наранява другите.

Техники за справяне с агресията

1. Възглавница

Вземете възглавница, одеялце или нещо меко. Обяснете на детето, че когато е много ядосано и иска да се бие, може да удря възглавницата, като прехвърли гнева си върху нея.

2. Хартийки

Ако детето често се държи грубо, можете да сключите споразумение, че следващия път, когато иска да се сбие с някого, е добре първо да вземе лист хартия и да я накъса внимателно на малки парченца или да ги смачка. Така ще може да овладее първоначалния гняв.

Източник: motherhow.com

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори