Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2019-06-26 13:57:14 +0300 Подсичането е обичайно явление при бебета и малки деца.  То представлява нормална реакция на кожата срещу различни фактори и дразнители. Как да се справим с подсичането през топлите дни?

Как да се справим с подсичането през топлите дни?

Как да се справим с подсичането през топлите дни? 470 900
Подсичането е обичайно явление при бебета и малки деца.  То представлява нормална реакция на кожата срещу различни фактори и дразнители.

В последните години преходът между пролетта и лятото е белязан с рязко покачване на температурите. Чувствителният бебешки организъм и незрялата му имунна система са особено уязвими в този период и често се сблъскваме с различни неразположения, като изненадващо подсичането и обривите се оказват сред най-често срещаните проблеми.

Първо нека разберем кои са основните причини за появата на обрив в областта на пелените.

  1. Подсичане от пелени

При подсичането, причинено от пелени, се наблюдава обрив в областта на дупето, гениталиите и свивките на крачетата. Раздразнението започва като леко зачервяване и без адекватна грижа бързо преминава в напукване на кожата или образуване на мехури. Обривът се дължи на агресивното действие на урината и изпражненията на бебето, които влизат в продължителен контакт с нежната бебешка кожа. Промяна в диетата, никненето на зъбки, отбиването от кърма, приемът на лекарства също могат да провокират дисбаланс в естествената микрофлора на бебето, което го прави податливо на подсичане.

 

  1. Подсичане от претопляне на тялото

Потните жлези на бебето са все още недоразвити и не функционират както при възрастен човек. Така бебето не може да се охлади по естествен път, когато телесната му температура се покачи. Това води до задържане на влагата по кожата му и го предразполага към кожни раздразнения и инфекции. За разлика от обрива, причинен от пелени, подсичането при претопляне се появява освен в зоната на пелената също така и по вратлето, сгъвките на крачетата, ръцете и под мишниците във формата на малки червени пъпчици, пълни с безцветна течност и бързо покриващи се с коричка. Този обрив прави бебето уязвимо за бактериални инфекции, най-често от типа на стафилококите и стрептококите. Ако не се вземат своевременни мерки, съществува опасност от хронифициране на подсичането.

 

Как да предпазиш бебето от подсичане в топлите дни?

  • Не обличай бебето с твърде много дрехи или твърде стегнати дрехи. Съобразявай се с метеорологичните условия и следвай правилото „както е облечена мама + още 1 слой (в случай на нужда)“. Кожата трябва да диша и да се проветрява.
  • Внимавай с температурата и влажността вкъщи. Не пресушавай въздуха с климатик или прекалено често използване на отоплителни уреди, отваряй прозорците често – нека влиза свеж въздух. Оптималната температура за помещението, където е бебето, е около 25 градуса.
  • Сменяй бебешката пелена на всеки 2-3 часа. Избирай пелени  с памучен вътрешен слой, за да не запарват и да не задържат влагата. Съвременните пелени са конструирани максимално удобно за бебешките нужди, но въпреки това следи за поносимостта на бебето към нея. Понякога дори лекото несъотвествие в размера или прекаленото ѝ стягане може да доведе до триене, протичане и съответно обрив.
  • След почистване или измиване, позволи на бебешката кожа да „диша“ и да изсъхне естествено или с леки потупвания с мека кърпа. Не трий силно и не притискай уязвимите участъци.
  • Винаги използвай крем за защита на нежната бебешка кожа. Намазването на тънък, но плътен слой при всяка смяна на пелената ще предпази дупето на бебето от директен контакт с дразнещото съдържимо на пелената. Подходящ за целта е кремът с цинков оксид Судокрем©, който освен че защитава активно, успокоява и подпомага възстановяването на кожата.

Благодарение на успешната си формула, която не е променяна от над 80 години, Судокрем© облекчава болката и раздразнението и се задържа върху кожата, образувайки защитна бариера срещу намокряне и дразнещи субстанции.

 

 

Ако се съмняваш, че проблемът с подсичането се е задълбочил или може да се касае за друг тип кожно раздразнение, не се колебай да се обърнеш към лекар!

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори