Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2020-07-24 13:52:49 +0300 След многократни ухапвания от комари много деца получват отоци или зачервяване в ръцете и краката Как да се справим с ухапванията от насекоми?

Как да се справим с ухапванията от насекоми?

Как да се справим с ухапванията от насекоми? 470 900
След многократни ухапвания от комари много деца получват отоци или зачервяване в ръцете и краката

Децата често си играят на открито и влизат в контакт с насекоми. Но какво можем да направим в случай на сериозно ухапване от пчели, вечерници или други насекоми?
Алерголозите твърдят, че насекомите могат да предизвикат разнообразни реакцци при децата - от локализирано подуване и сърбеж до по-сериозни генерализирани реакции в зависимост от насекомото или предразположението на детето, но също така насекомите могат да бъдат носители на опасни заболявания (напр. тигровите комари пренасят западнонилски енцефалит, жълта треска и др, кърлежите пренасят лаймска болест, марсилска треска).

 

Родителите най-често се притесняват от ухапванията на осите, пчелите, комарите, бълхите, кърлежите, конските мухи и някои паяци. Осите и пчелите са насекои, които причиняват ужилване с отрова, като понякога (особено при пчелите) жилото остава забито в кожата.

Други насекоми - комарите, бълхите, кърлежите, някои видове паяци причиняват ухапване и предизвикват обикновено локални (възпалителни или алергични) реакции, които са резултат от вещества, съдържащи се в слюнката на насекомото.

 

След ухапване се наблюдава класическо зачервяване, подуване и сърбеж, или силна болка, ако е ужилване от жилещо насекомо. Тези симптоми продължават 1-2 дни.
Обичайното лечение е: в случай на ужилване незабавно отстранете жилото (тъй като все още освобождава отрова за няколко секунди след ужилването) и след това измийте добре със сапун и вода и приложете студен компрес. Ако се налага, можем да дадем на детето болкоуспокояващо средство като парацетамол или ибупрофен.

 

При други насекоми може да се използва успокояващ крем или локални антихистамини за намаляване на сърбежа. В случай на множество ухапвания е добре да се използват перорални антихистамини, а не локално. Важно е да ухапаното или ужиленото място да се разчесва възможно най-малко, тъй като допълнителното разраняване може да причини кожна инфекция.

 

Някои деца след многократни ухапвания от комари стават чувствителни към слюнката на насекомото и правят по-остри локални реакции  като се наблюдава силно подуване и зачервяване на цяла ръка, крак или клепач, което може да продължи няколко дни и да породи притеснение.

Добре е, ако наблюдавате такава реакция, да се консултирате с вашия педиатър, за да изключите възможността за инфекция, която да се нуждае от по-различно лечение. Във всеки случай проверявайте ухапванията всеки ден и следете за възпаление с изтичане на течност, жълти корички, зачервяване и болка при допир.

 

Имайте предвид че при ухапване от пчели или оси в много редки случаи може да възникне много сериозна алергична реакция, наречена анафилаксия, която налага незабавна лекарска намеса. Анафилаксията (или още анафилактичен шок) се характеризира с внезапен генерализиран обрив (уртикария), бледа и изпотена кожа, гадене, повръщане или диария, силен задух или странна сънливост и летаргия малко след ужилването, подуване на лицето, езика или врата. Ако не се вземат незабавни мерки анафилактичният шок може да причини задушаване и смърт. 

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори