Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2019-11-01 09:51:22 +0200 Запушеният нос при новородените и малките бебета е труден момент за повечето родители, а сигурно и за теб! Запушен нос у новородените и малките бебета

Запушен нос у новородените и малките бебета

Запушен нос у новородените и малките бебета 470 900
Запушеният нос при новородените и малките бебета е труден момент за повечето родители, а сигурно и за теб!

Децата под годинка често страдат от запушено носле (назална конгестия). Това се получава когато лигавицата на носа се подува заради инфекция или друг разнител попаднал в бебешкото носле. Тук ще разбереш повече за причините за запушения нос и как да облекчиш дискомфорта на бебчо.

 

Кихане при малки бебета

Може би си забелязала, че бебето киха често. Кихането е един от начините детето да изчисти носа си естествено. Назалните проходи на бебетата са малки. Лесно могат да се запушат от прах, слюнка, власинки от дрехи, козина на домашни любимци или други замърсявания във въздуха. Бебето киха често, за да изчисти ноздрите и дихателните си пътища от всички случайно попаднали замърсявания и дразнители. Не забравяй, че бебето диша основно през устата си и за разлика от възрастен трудно "превключва" към дишане през носа. Затова не се притеснявай, ако детето ти киха често освен ако не забележиш и други симптоми на настинка или грип.

 

Основни причини за запушен нос у бебето

Няколко са основните дразнители, които причиняват назална конгестия у бебето, като обикновено това са фактори на околната среда. Такива могат да бъдат:

  • Дим - цигарен дим, дим от ароматни свещи, пръчици
  • Домашен прах
  • Козина от домашни любимци или текстил от плюшени играчки
  • Парфюми и аромати
  • Спрейове за коса
  • Емулсии или бои
  • Бензинови изпарения
  • Аерозолни спрейове и др.

Запушен нос още причиняват вирусните и бактериалните инфекции, простудата, алергиите, нарушенията във вътрешната структура на носа и др.

 

Какво препоръчват специалистите?

Много педиатри не предписват специално лечение на запушения нос при новородени, освен ако няма други съпътстващи симптоми (температура, обрив, затруднено или ускорено дишане дори през устата, липса на апетит, гнойни сополи и др.). Много майки смятат, че ако са много внимателни и нежни ще успеят да почистят носа на бебето (с разтвор, назален аспиратор или кърпичка). Специалистите обаче предупреждават, че подобни действия могат да разранят изключително нежната лигавица в бебешкото носле и съветват да не предприема нищо без предварителна консултация с детския лекар.

 

Какво ще ти помогне за отпушване на нослето?

Когато се касае за назална конгестия без съпътстваща инфекция обикновено причинителите се свеждат до сух въздух, дребни частици във въздуха (домашен прах, аерозолен прах от дезодоранти и парфюми, козина или дразнещи изпарения). Освен да премахнеш конкретния дразнител, можеш също:

  • Да осигуриш овлажнител за въздух в стаята на бебето: Овлажненият въздух ще улесни дишането за бебето, особено през зимните месеци. Ако не намираш специален овлажнител за въздух по магазините, можеш да пробваш и с купичка гореща вода, която да се изпарява в стаята (извън обсега на бебчо, разбира се!).
  • Да му капваш физиологичен разтвор в нослето: Съществуват специални капки за бебешките нослета и очички, базирани на обикновен физиологичен разтвор. Някои от тях са дообогатени с морска вода или соли, за още по-благоприятно действие. Този тип разтвор помага за отпускане на секрета в носа на бебето, което пък позволява на бебчо да го изкиха или изкашля по-лесно. Консултирай се с педиатъра си преди да го ползваш!
  • Да го поставиш в правилна позиция за сън: Не забравяй, че не е препоръчително за новороденото и малкото бебе да спи на възглавница. Това може да доведе до затруднено дишане, а някои специалисти го свързват и със синдрома на внезапната детска смърт. 

 

Истината е, че малките бебета често страдат от запушен нос. Ако не виждаш обективна причина (като сухия въздух в стаята), не отчиташ подобрение след взетите от теб мерки или се появят допълнителни симптоми съпътстващи конгестията - тогава заведи детето на лекар. Педиатърът най-добре ще те посъветва какво да направиш за трайно облекчаване и излекуване на неразположението у твоето съкровище.

 

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори