Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2020-09-25 10:45:53 +0300 Да комуникираме своите нужди понякога се превръща в трудно начинание, независимо дали сме на 15, 25 или 35 години - и със сигурност не става по-лесно след появата на бебето. Как да си поискаме помощ след появата на бебето?

Как да си поискаме помощ след появата на бебето?

Как да си поискаме помощ след появата на бебето? 470 900
Да комуникираме своите нужди понякога се превръща в трудно начинание, независимо дали сме на 15, 25 или 35 години - и със сигурност не става по-лесно след появата на бебето.

Когато се наложи да водите битки - с количката, с която трудно изкачвате стълби, или със вътрешните си страхове - може да ви е неловко да поискате помощ, "защото толкова други майки се справят сами".  

Човешко е да имаме нужда от помощ и е нормално да си я поискаме. Отглеждането на малко бебе изисква екстремни количества време и енергия, което означава че на моменти прането ще се трупа, подът ще прашасва, а нещо от списъка за пазаруване ще бъде забравено.

Кои са най-добрите стратегии да поискате и да получите помощ? Психолозите съветват (в зависимост от ситуацията) да използвате някой от следните подходи:

1. Вербализирайте ясно нуждите си. Ако самата вие изясните от какво точно имате нужда, ще ви бъде много по-лесно да поискате помощта за това да го постигнете. Така оплакването "Аз никога нямам време за себе си" може да се превърне в "Имам нужда от 15-20 минути, за да си взема качествен душ и да се почувствам отново жена. Можеш ли да се занимаваш с бебето през това време?"


2. Използвайте списъци с нещата за вършене. Когато близките идват на гости, често предлагат да се занимаят с бебето, за да можете да пуснете пералня, да проснете или подредите, например. Само че често предпочитате да е обратното, нали? Затова правете дневен или седмичен списък с нещата, за които не ви остава време, и когато някой ви предложи помощ вместо бебето му предложете да свърши нещо вместо вас, за да можете вие да се насладите на качествено време с малкото си съкровище.


3. Използвайте социалните мрежи (разумно). Онлайн форумите и фейсбук групите са идеалният начин да обмените опит с други майки във вашето положение. Можете да намерите практични съвети и идеи за това как да улесните домакинството си след появата на бебето, без това да означава купища несвършена работа.


4. Потърсете професионална помощ. Вече и в България има фирми предлагащи професионална домакинска помощ - независимо дали става въпрос за основно почистване, подреждане, гладене или готвене. Допълнително можете да спестите много време, ако започнете да пазарувате седмично онлайн. Това ви дава възможност и да се възползвате от множество отстъпки.


5. Консултирайте се със специалист. В зависимост от вашите нови нужди като майка, ако не намирате начин да се справите с даден проблем, винаги можете да се обърнете към специалист. Дали това ще е консултант по кърмене, нутриционист за правилен хранителен режим, психолог за справяне с притесненията ви - изборът и кога да го потърсите е изцяло ваш.


6. Разчитайте на добротата на непознатите. Не можете да качите количката в автобуса или по стълбите? Помолете някой случаен минувач! В множеството от случаите никой не би се поколебал да ви помогне и би го направил абсолютно безкористно!


7. Започнете да провеждате по-чести разговори с партньора си. Може би мъжът ви не е наясно с всички мисли, които минават през главата ви. Споделяйте ги, говорете дори и за ежедневните дреболии, които ви вълнуват. Направете го съпричастен към преживяванията си. Това сближава двойката отново след появата на бебето и по този начин ще сте сигурна, че партньорът ви е наясно от какво имате нужда.

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори