Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2020-08-04 11:33:39 +0300 "Наскоро разбрах, че съм бременна. Най-добрата ми приятелка обаче вече няколко години се бори със стерилитет. Няма как да скрия тази новина, но и не искам да я нараня. Какво да правя?" Как да споделя, че съм бременна на някой, който се бори със стерилитет?

Как да споделя, че съм бременна на някой, който се бори със стерилитет?

Как да споделя, че съм бременна на някой, който се бори със стерилитет? 470 900
"Наскоро разбрах, че съм бременна. Най-добрата ми приятелка обаче вече няколко години се бори със стерилитет. Няма как да скрия тази новина, но и не искам да я нараня. Какво да правя?"

Изправени пред съвременните проблеми с безплодието, много жени попадат в ситуация където да си зададат този въпрос. Според СЗО 8-10% от двойките в цял свят се сблъскват с проблеми в зачеването в една или друга степен. Безплодието има различни проявления и една безкрайно лична и чувствителна тема. Вашата приятелка вероятно ще се нуждае от време, за да обработи новината, която ѝ поднасяте - не защото е егоист или не ви приема, а защото като човек със стерилитет е постоянно между надеждата и отчаянието.

Донякъде необичайно, като се има предвид, че говорим за близки приятелки, но можете да ѝ съобщите новината в писмен вид - със съобщение по Messenger, Viber или по имейл. Изпратете ѝ кратко съобщение и я предупредете, че имате да ѝ казвате нещо. Писменото съобщаване е възможност приятелката ви да изживее спокойно емоциите си и да запази достойнство.

Имате пълно право да се радвате на бременноста си. И, разбира се, е нормално да искате да кажете на най-добрата си приятелка, която ще бъде като леля на детето. Но елиминирането на необходимостта да реагира на новината директно пред вас и да крие чувствата си зад привидно смела маска всъщност е жест на уважение. Дистанционното съобщаване ще ѝ позволи да изживее собствените си емоции в уединение, без да се почувства зле, ако не може да се зарадва автоматично за вас и има нужда да си поплаче. Имайте предвид, че невъзможността да се зарадва веднага на бременността ви не е породена от завист, омраза или друга негативна емоция, а по-скоро е отзвук на личните проблеми със стерилитета. Дайте ѝ време да осмисли нещата и по всяка вероятност съвсем скоро ще ги приеме позитивно.

 

След това са на ред социалните сигнали. Ако приятелката ви подхване темата, страхотно. Говорете за това, колкото тя иска. Ако иска да види снимки от ултразвука, чудесно. Ако иска да знае всички подробности за бременността, чудесно. Но не подхващайте сама темата, особено в началото и особено ако сте склонни да се оплаквате. Възможно е да предизвикате реакции на отрицание и да негативизъм.

 

Не на последно място, не забравяйте да ѝ кажете колко я обичате и държите тя да бъде част от уголемяващото ви се семейство, но че и напълно разбирате колко болезнена може да бъде тази новина за нея. 

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори