Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2021-03-26 15:09:57 +0200 Всички преминахме през огромна промяна в ежедневието си от началото на пандемия и се стремим да се приспособим към новите условия и правила. Как да съвместим грижата за детето с работата от вкъщи

Как да съвместим грижата за детето с работата от вкъщи

Как да съвместим грижата за детето с работата от вкъщи 470 900
Всички преминахме през огромна промяна в ежедневието си от началото на пандемия и се стремим да се приспособим към новите условия и правила.

Но за много семейства с малки деца приспособяването към постоянния преход от служител на пълен работен ден от вкъщи към родител и обратно е изтощаващо предизвикателство. Работни срещи, крайни срокове, нуждите на децата и домакинските задължения изискват старание, внимание и усилия, и в края на деня родителите се чувстват така, сякаш не са изпълнили пълноценно нито ролята си на родители, нито тази на служители.

За щастие съществуват възможности да оползотворите времето си по най-практичния и подходящ начин, което ще ви помогне да преминете по-безпроблемно от работен режим към режим родител, така че да се чувствате удовлетворени от постигнатите резултати.

  1. Създайте график

Независимо дали детето ви е малко или на училищна възраст е важно да се придържате към ежедневния им график. По-големите деца, които учат дистанционно, обикновено влизат във виртуалните си класни стаи и изпълняват задачи самостоятелно, но по-малките ученици често изискват повече внимание и помощ.

Всяка сутрин отделяйте време, за да настроите детето си за задълженията през деня, като същевременно го насърчавайте да се стреми към успех и да остане съсредоточено в задачите си, дори когато не сте на разположение.

Създаването на рутина ще даде представа на детето кога имате възможност да му помогнете и кога то ще трябва да се съсредоточи върху работата си самостоятелно. Рутината също създава у детето чувство за сигурност и контрол над събитията, защото прави дните по-предсказуеми.

Ако имате по-малко дете  постарайте се да планирате работния си график около ежедневието му. Например, събуждането по-рано може да изглежда обезсърчително, но това, че сте се събудили преди детето си, ви осигурява малко преднина да отметнете няколко задачки за деня преди отново да е време да се настроите на режим родител.

  1. Поставете граници

Поставянето на граници звучи смущаващо, но е задължително условие, когато работите от вкъщи. И така, стремете се да поставите граници както с работодателя, така и с детето ви.

Ако детето ви непрекъснато ви прекъсва докато се опитвате да попълните електронна таблица, а имейлите на шефа ви продължават да идват един след друг, дори и извън работите часове, е време да въведете някои правила.

Ако имате по-голямо дете инструктирайте го да не ви безпокои, освен ако не е спешно, а ако сте с малко дете, постарайте се да му поставите задачи, които възрастта му позволява да свърши и да му подсигурите достатъчно занимания, които да го подържат заето докато вие успеете да отметнете най-важните задължения в работата.

Говорете с работодателя си, че сте на разположение само в работно време, за да не се чувствате притиснати да отделяте от извънработните си часове, които обикновено са посветени на семейството или на заслужена почивка, за да презаредите батериите за следващия ден, за да отговаряте на служебни имейли.

Правилото разпределение на времето между дете и работодател ще попречи на двете страни да се чувстват така, сякаш се състезават за вашето внимание през целия ден.

 

  1. Открадвайте си време за кратки почивки през деня

Спомняте ли си единия час обедна почивка, който сте използвали в офиса? Този един час ви осигуряваше необходимите минути отдих при натоварен ден, затова не се колебайте да установите време за кратки почивки, дори когато работите от вкъщи.

Не се чувствайте виновни за времето, в което не сте постоянно на компютъра – да приготвите обяд, да се забавлявате с детето си, да излезете на чист въздух, за да се раздвижите. Прекарването на твърде много време на закрито и пред монитора може да повлияе негативно на настроението и здравето ви, така че се постарайте да си осигурите така необходимите почивки през деня.

Работата от вкъщи ви дава възможността да прекарвате повече качествено време с децата си, да изслушате техните притеснения и преживявания или просто да се радвате на компанията им. Откраднатите малки почивки ще помогнат на цялото семейство да се върнете към задълженията си ободрени.

  1. Поддържайте очакванията реалистични

Някои дни вкъщи минават по-гладко от други.  Понякога се случва да допуснете много грешки в работа, а децата да не спират да искат нещо от вас и да не ви дават дори минутка спокойствие, за да се съсредоточите в работния процес. Запомнете, не сте сами!

Може би ви предстои да спазите важен краен срок, което означава, че трябва да отделите повече време на лаптопа си работейки, отколкото на домашното на детето си. Или пък детето ви има проект, изискващ вашата помощ, което ви кара да изоставате в отговарянето на имейли. Опитайте се да си напомните, че сте просто човек и че е нормално някои дни да се наложи определени задачи да бъдат отложени.

За щастие повечето компании са наясно и проявяват разбиране към усложнения график на служителите им, които имат деца. Стремежът към съвършенство по време на предизвикателни времена почти винаги е обречен на провал, затова се старайте да се поучите от трудните дни, вместо да изпадате в лошо настроение и да се обвинявате за грешките си.

  1. Оставете работните си задълженията на работа

Може да е по-предизвикателно да се абстрахирате от стреса в работата си в края на деня, когато офисът и домът ви са едно и също място. Въпреки че наличието на виртуален офис означава, че е изкушаващо да седнете на компютъра, за да отговорите бързо на имейл извън работно време, опитайте да не откликвате на този подтик, ако става въпрос за проблем, който може да изчака до сутринта.

Използвайте вечерите, за да прекарате качествено време със семейството си, независимо дали това означава да вечеряте заедно, за играете игри или да гледате филм. Не забравяйте, че работите от вкъщи, а не живеете на работа. В края на работния ден изключете виртуалното работно пространство и се потопете във времето със семейството.

 

Пандемията натовари родителите с нелеката задача да съвместяват работния процес и грижите за децата. Изпълнението на безкрайния на пръв поглед списък със задачи може да бъде доста изтощаващо задължение, оставяйки много родители да се борят с чувството за вина и непълноценност. Това е нормално.

Ако обаче чувствате, че психичното ви здраве е силно повлияно от стреса, не е нужно да страдате сами. Свържете се с други родители, които са в същата ситуация, или със специалист, който ще ви помогне да се грижите за менталното и емоционалното си здраве.

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори