Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2019-09-05 15:30:37 +0300 Имало едно време... Как да четем и играем с приказките

Как да четем и играем с приказките

Как да четем и играем с приказките 470 900
Статия на Академия за родители
Имало едно време...

Мариана Донкова е създател на медията за родители Детето играе. Педагог с опит в образованието на юноши и възрастни. Вярва, че децата учат най-лесно, когато участват в забавни занимания, които са съобразени с техния темп на развитие, интереси и желания. Затова на страниците на сайта споделя много идеи, които помагат на родителите да играят активно с децата си, да развиват у тях много ключови умения още от раждането и да ги възпитават като уверени и способни личности.

 

Имало едно време... Едно дете, което много обичало приказките. Но то имало толкова развито въображение, че четенето никога не му стигало, то искало да ги докосне, вкуси, помирише...

Когато едно дете преживява приказката с всичките си сетива, то я обиква. Веднъж обикнало приказките, детето обиква и четенето. И всичко започва много рано, като родителят играе изключително важна роля при въвеждането на детето в света на книгите.

 

Когато свързваме прочетеното с нещо реално, с нещо от заобикалящата среда, обогатяваме езика на детето. Освен това детето може да трупа знания и да формира умения на базата на текста. Това се случва, когато представим приказката под формата на игра, в която детето взима активно участие.

 

Как да включим сетивата при четенето на приказки? Как да направим така, че приказките да оживеят? Какво може да научи едно дете от приказките? Какво да правим с моментите на насилие в приказките? Отговори на тези и други въпроси, както и примери ще откриете в лекцията на Мариана Донкова:

 

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори