Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2018-06-11 11:59:33 +0300 Да обичаш себе си, да обичаш другите, да бъдеш обичан - трите аспекта на любовта Как децата се учат да обичат?

Как децата се учат да обичат?

Как децата се учат да обичат? 470 900
Да обичаш себе си, да обичаш другите, да бъдеш обичан - трите аспекта на любовта

Една от най-важните задачи на всеки родител е да научи детето си какво означава да обичаш и да бъдеш обичан.

Когато едно дете се учи да обича себе си, то се опознава също приемането, самочувствието и вътрешната сила и хармония. Когато се учи да обича останалите, то се научава как да изгражда взаимоотношения, какво означава да си добър и какво уязвим. Когато детето се учи какво е да си обичан, научава и че също така е личност, достойна да бъде обичана, че е ценено и искано.

Ако детето е обградено с топлина и доброта, ако вижда, че се грижат за него, се изгражда позитивна връзка между него и възрастните и то научава, че хората са добри и може да разчита на тях.

Да обичаш себе си

  • Позволете на детето да ви слуша как говорите за себе си в положителна светлина. Добре е за децата да слушат как мама и татко  разказват за хубавите неща, които са постигнали или са им се случили по време на работния ден. Споделете, че се чувствате умни и хубави.
  • Разговаряйте за това как се грижите за себе си.  Уверете се, че спортувате, забавлявате се с приятели и роднини и отделяте време за занимания, които ви доставят удоволствие. Грижата за себе си също е проявление на обичта към себе си.
  • Не се самообвинявайте или самопринизявайте, особено в присъствието на децата. Не си казвайте неща, които не бихте искали да кажете на детето си. Вместо това наблегнете на нещата, които ще ви помогнат да подобрите състоянието или ситуацията си. Например, вместо да казвате, че няма да ядете десерт, защото сте напълнели, отбележете, че се опитвате да ядете по-здравословно, за да направите тялото си по-здраво и по-силно

 

Да обичаш другите

  • Обсъдете с децата си начина, по който другите хора проявяват любов и грижа помежду си.Това включва не само прегръдките и целувките, но и жестовете, които правим един към друг, отделянето на време да поговорим и да се изслушаме, вниманието към нуждите на другия.
  • Накарайте детето си да измисли уникални (според него) начини да покаже обичта си към останалите хора. За баба и дядо, които живеят далеч, например, това може да е подаръчен пакет с неща, от които биха имали нужда. А за близък съсед може да помогне с риненето на сняг, да изпече сладки или да окаже някаква друга помощ.

 

Да бъдеш обичан

  • Бъдете ласкави – раздавайте прегръдки и целувки. Децата обичат позитивната физическа комуникация. Дръжте ги за ръка, когато пожелаят, гушкайте ги преди сън, позволявайте им да се гушкат във вас. И все пак децата са различни и има такива, които не обичат този тип ласки (особено децата в аутистичния спектър). Ако не сте сигурни дали детето иска прегръдка или друга милувка, питайте!
  • Използвайте много думи. Децата имат нужда да им казват, че са обичани. Повтаряйте го отново и отново, независимо дали са на 1г. или на 21г. Казвайте го и в смешни, и в сериозни ситуации. Дори и да ви отговарят с „Да, знам го!“

Никога няма да съжалите, че го казвате прекалено често, но ще съжалявате, ако се окаже, че не сте го казвали достатъчно.

 

Като родители, ние сме първите и най-важни учители в живота на децата. С изграждането на здравословна и стабилна представа за човешките взаимоотношения у дома, изграждаме и стабилна основа за бъдещите взаимоотношения и връзки на детето.

 

Текстът е адаптиран от psychcentral.com, по материали на Jenise Harmon

 

 

Коментари

Neutral avatar

Нашите спонсори

Нашите партньори