Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2021-01-26 17:39:11 +0200 Правилният баланс на хормоните е от съществено значение за успешната бременност. Как окситоцинът влияе върху връзката мама и бебе

Как окситоцинът влияе върху връзката мама и бебе

Как окситоцинът влияе върху връзката мама и бебе 470 900
Правилният баланс на хормоните е от съществено значение за успешната бременност.

Хормоните действат като химически пратеници на тялото, изпращайки информация и връщайки обратно реакции между отделните тъкани и органи. Хормоните обикалят тялото, обикновено чрез кръвта, и се прикрепят към протеините на клетките, наречени рецептори. В отговор на това целевата тъкан или орган променя своята функция, така че бременността да се запази. Първоначално яйчниците, а след това и плацентата, са основните производители на свързани с бременността хормони, които са от съществено значение за създаването и поддържането на правилните условия, необходими за успешна бременност.

Окситоцинът – понякога наричан хормон на гушкането – е хормон, освобождаван по време на бременност и при раждане. Много експерти смятат, че окситоцинът има връзка с привързаността на майка към бебето.

Като нова или бъдеща майка може би за пръв път чувате за окситоцин. Ето какво трябва да знаете за ролята му по време на вълнуващото пътешествие към майчинството.

Окситоцинът е хормон, който се освобождава в кръвния поток, след като е създаден в хипоталамуса. Той е известен още като хормон на любовта. Наименованието е подходящо, тъй като окситоцинът помага да се засили връзката между бозайниците – особено между майката и бебето.

Окситоцинът действа почти по същия начин при хората, както при другите бозайници. Когато лекарят постави новородено на гърдите на майката в първите моменти след раждането, се освобождава окситоцин. Телесната температура на майката се повишава, за да създаде топло, уютно място за бебето. Контактът кожа до кожа успокоява новороденото. В тези първи мигове след раждането майка и бебе започват да се свързват. Окситоцинът кара новороденото да търси гърдите на майката. Повишаването на нивата на хормона стимулират процеса на лактация и осигурява продължително кърмене.

Майките и бебетата не са единствените, чиито нива на окситоцина се увеличават след раждането. Хормонът се забелязва и при татковците. Според различни проучвания бащите, които участват активно в грижата за новороденото, особено през първите месеци от живота му, имат същите нива на окситоцин като майките.

През последните години учените провеждат допълнителни изследвания за ефектите на окситоцина при хората. Според проучване на Рут Фелдман[1] при бъдещите майки с високо ниво на хормона през първия триместър на бременността се забелязва по-висока ангажираност и по-бързо свързване с новороденото.

Нивата на окситоцин играят важна роля в тялото на жената през цялата бременност. През първия триместър повишените нива на окситоцин влияят върху метаболизма и помагат на жената да наддаде на тегло. Тези енергийни запаси са полезни на по-късен етап от бременността за по-бързия растеж на плода.

През третия триместър окситоцинът кара бременните жени да действат по-внимателно. Повишената предпазливост е начинът на природата да помогне на бъдещата майка да защити себе си и бебето. Когато раждането започне, окситоцинът е отговорен за причиняването на контракции. След раждането на бебето, хормонът намалява нивата на стрес на майката и ѝ помага да се отпусне.

 

 

 

[1] Д-р Рут Фелдман е професор по социална неврология. Нейните проучвания са първите, които подробно описват ролята на окситоцина за формирането на човешките социални връзки. [cited https://ruthfeldmanlab.com/people/]

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори