Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2020-08-26 10:16:43 +0300 Нормалната бременност продължава 280 дни или 40 седмици. Това са цели 10 (а не 9) месеца! Как се изчислява терминът?

Как се изчислява терминът?

Как се изчислява терминът? 470 900
Нормалната бременност продължава 280 дни или 40 седмици. Това са цели 10 (а не 9) месеца!

Почти всяка майка в ерата на новите технологии у търсила в интернет калкулатор на термина. Независимо дали се опитвате да заченете в конкретни срокове  или вече сте бременни и любопитни да знаете кога ще се роди бебето, изчисляванет на термина е супер вълнуващо.


Какво е термин?

Терминът е приблизителната дата, на която се очаква да настъпи раждането.

 

Колко продължава бременността?
Бременностите продължават приблизително 280 дни, което е 40 седмици или около 10 месеца - а не девет, както винаги чуваме:

  • Бременност до 37 седмици се счита за ранно (преждевременно) раждане.
  • Бременност от 37 до 40 седмици се приема за нормална.
  • При раждане в 41 седмица бременността се счита със закъснял термин.
  • Ако влезете в 42 седмица бременността се приема за преносена.

 

Как се изчислява терминът?
Има няколко начина да изчислите термина си; най-чесхо ползваният се базира на първия ден от последната ви менструация. Ето формулата:

  • Вземете първият ден от последната си менструация 
  • Извадете три месеца
  • Добавете седем дни.

Ако първия ден от последната ви менструация е бил на 10 април, тогава изваждате 3 месеца до януари и добавяте 7 дни - 17 януари.
Алтернативно, можете да използвате онлайн калкулатор на бременността, в който да въвъдете първия ден от последната си менструация или вероятната дата на зачеване (ако знаете деня на овулацията си или имате трансфер на имбриони).

През първия триместър трансвагиналният ултразвук също усспешно показва в коя гестационна седмица се намирате, тъй като лесно може да се определят размерите на ембриона. С напредването на бременността тези размери ще станат повече ориентировъчни заради околоплодните води.

 

Колко точен е терминът?
Накратко, не много. Всъщност само около 4% от жените ще раждат на определеният им термин. Повечето майки с първа бременност ще родят 3-5 дни след него,  а други повече или по-малко.

Преминаването на термина може да ви се стори разочароващо (а и да си признаем - тогава вече бременността ви тежи толкова, че нямате търпение да родите!), но вашият лекар ще прецени дали е необходимо да предизвика (индуцира) раждането или е безопасно да почакате още малко време.

Терминът наистина е дата, която и очаквана с много вълнение и нетърпение от всички бъдещи майки - но се постарайте да мислите за нея повече като за ориентировъчна, а не фиксирана. Например, ако очакваният термин е на 17 май, кажете си "Терминът ми предстои във втората половина на май".

 

 

Коментари

Neutral avatar

Нашите спонсори

Нашите партньори