Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2015-12-14 14:03:43 +0200 Консумацията на кафе по време на бременност е сериозна дилема за много жени. Кафе и бременност

Кафе и бременност

Кафе и бременност 470 900
Консумацията на кафе по време на бременност е сериозна дилема за много жени.

Последните проучвания показват, че умерената консумация на кафе (1-2 чаши на ден) не повлиява на изхода от бременността по негативен начин.

Кафето и плодовитостта: Въпреки че проучванията в миналото показват, че кофеинът влияе на плодовитостта, най-новите научни данни твърдят, че умерената консумация на кафе (около 1 чаша на ден) не се отразява на способността за зачеване. Понижената женска плодовитост се влияе основно от прекомерното телесно тегло и мазнини, прекалено активната физическа дейност, стресът, тютюнопушенето и недохранването.

Кафето и сутрешното гадене: Сутрешното гадене е често срещано неудобство по време на бременността, което се дължи на увеличените женските хормони в този период. Често жените с този проблем нямат никакво желание дори да се доближават до храни и напитки, които съдържат кофеин. Препоръчва се повишена консумация на течности (основно вода) и твърди храни (например бисквити, ориз, макаронени изделия).

Кафето и кърменето: По време на кърменето е изключително важно да бъдем внимателни с храната, за да не й позволяваме да променя количеството и качеството на млякото. Умерената консумация на кофеин не оказва влияние, тъй като количеството, което преминава в кърмата, е минимално и не се отразява на бебето. Злоупотребата с него обаче може да доведе до слабост и лошо хранене на новороденото. Кафето трябва да се консумира в малки количества и винаги 1-2 часа преди кърмене.

Колко кафе мога да пия по време на бременност?

• Препоръчителното количество варира в зависимост от чувствителността на всеки от нас. Ето защо е важно да се консултирате с вашия лекар.

• Най-голямата препоръчителна дневна доза е 1-2 чаши кафе.

Ако пиете по няколко кафета на ден, следвайте тези съвети:

• Опитайте се да намалите консумацията постепенно.

• Опитайте се да преминете на безкофеиново кафе. В началото можете да пиете по половин чаша от стандартното кафе, което обичате, и по половин чаша безкофеиново.

• Не пийте повече от 2 чаши кафе на ден по време на бременността. Ако не ви достигат, заложете на безкофеиново кафе.

Консултирайте се с лекаря, следящ бременността ви, за всички допълнителни въпроси.

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори