Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2021-03-15 15:53:18 +0200 Новите родители никога не скучаят, а въпросите не спират – защо бебето не спи, кой е най-добрият начин да го накарат да спре да плаче, трябва ли да извикам педиатър в тази ситуация? Кога бебетата започват да се смеят?

Кога бебетата започват да се смеят?

Кога бебетата започват да се смеят? 470 900
Новите родители никога не скучаят, а въпросите не спират – защо бебето не спи, кой е най-добрият начин да го накарат да спре да плаче, трябва ли да извикам педиатър в тази ситуация?

Но за щастие съществуват и по-малко напрягащи моменти свързани с основните етапи в развитието. Все пак всичко си струва, когато видим първата усмивка на нашето бебче. Затова днес бързаме да отговорим на въпроса кога бебетата започват да се смеят?

Първото нещо, което родителите трябва да разберат е, че всяко бебе е различно. Въпреки че етапите на развитие съществуват като общо ръководство, те се регулират от собственото темпо на детето. Типично бебетата започват да се смеят между 2-4 месечна възраст. Преди това умишлената усмивка най-вероятно би възникнала между 1-2 месечинка. Но липсата на смях в тази конкретна възраст не означава, че има нещо нередно с детето.

 

Какво означава бебето да се смее?

Първите няколко усмивки обикновено са причинени от неволен рефлекс. По време на REM фазата на съня бебето ви може да се усмихва, да се дърпа, да се смее или да плаче. Реакциите на този ранен етап не са емоционален отговор, а естествен начин на упражняване на изразяване на езика на тялото. Бебето няма да започне да се усмихва или да се киска съзнателно поне до втория месец. Усмивката и смехът показват, че мозъкът и зрението на вашето бебе са узрели до такава степен, че те могат да разпознаят лицето ви и да проявят емоции умишлено.

 

Кога родителите трябва да се обърнат към педиатър?

Някои бебета са по-сериозни от други, така че не е повод за притеснение, ако бебето ви не се смее на 3-4 месечна възраст. Но е важно да се консултирате със специалист, ако забелязвате, че детето ви изобщо не осъществява зрителен контакт или не успява да следи обекти след навършване на 5-6 месечна възраст. Като родител можете да насърчите бебето си да се смее като често му говорите, пеете или правите забавни физиономии.

 

Ето няколко съвета как да извикате усмивка на лицето на детето:

  • Говорете му много! Използвайте различна интонация и тембър!
  • Бъдете изразителни, уверете се, че мъничето вижда добре лицето ви, как произнасяте думите, как се чувствате, как самите вие се усмихвате.
  • Бебетата обичат веселите песнички! Тананикайте, пейте, мърдайте заедно ръчички и крачета!

Същността на детския смях е, че забавлението може да започне още на втория месец. Бебето ще продължи да се смее по-често и целеустремено през първата си година. Всяко дете се развива със свое собствено темпо, но е важно да поддържате връзка с педиатър, за да сте спокойни за безпроблемното развитие на мъничето си.

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори