Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2020-03-10 11:08:13 +0200 Няма точен момент, в който "трябва" да преместите детето от кошарата в собствено легло, като обичайната възраст варира между 1,5г и 3,5г. Кога да сменим бебешката кошара с голямо легло?

Кога да сменим бебешката кошара с голямо легло?

Кога да сменим бебешката кошара с голямо легло? 470 900
Няма точен момент, в който "трябва" да преместите детето от кошарата в собствено легло, като обичайната възраст варира между 1,5г и 3,5г.

 

Обикновено е добре да изчакате докато детето стане на около 3г., за да му бъде по-лесен и осъзнат прехода към по-голямото легло. Разбира се, ако детето е по-малко като възраст, но расте бързо и кошарата вече му е тясна, не е проблем да смените леглото и по-рано.

Много родители бързат с тази промяна заради притеснението, че детето е активно, "шавливо" и лесно ще се покатери и ще падне през преградата на кошарката.

Не бързайте да коповате по-голямо легло в същия момент, в който детето за пръв път се научи да излиза само от кошарата. То може да не е готово за тази промяна и да не е безопасно за него да се върти в легло без прегради през нощта докато всички останали спят. Вместо това сложете матрака на кошарата на най-ниското ниво така че преградата на кошарата да станат сравнително по-високи и трудни за покатерване. На следващ етап можете да махнете 1-2 от решетките в долния край, така че когато се събуди детето да може да слиза спокойно само от леглото вместо да се катери през преградата.

Друга причина за ранното "овакантяване" на кошарата е предстоящото раждане на ново бебе. Ако сте в такава ситуация, направете прехода от кашарата към ново легло поне 2 месеца преди раждането на новия член на семейството. Така първото ви дете ще има време да свикне с новото си легло и да не ревнува или да се чувства изгонено, когато бебето се настани в кошарката.

Не забравяйте обаче, че е от основно значение да пристъпите към смяна на леглото когато детето е готово за това, а не да се съобразявате със необходимостта от бързо освобождаване на кошарата. Много родители откриват твърде късно, че би било по-лесно да вземат назаем или да си купят друга кошара, а не да преместят по-голямото си дете на легло, преди да е готово.

Някои деца с лекота се приспособяват към тази промяна, докато други имат трудности с нея. Всяко дете е различно. Не е необичайно обаче първородните деца да се противопоставят на прехода. Малкото дете може да е много привързано към кошарата си и всичкит асоциации, които има с нея. Преминаването към ново легло е само една от много промени на този етап от живота му - може да съвпадне със свикването към гърне, започването на ясла или детска градина.

Ако ново бебе е на път, вашето дете може да ревнува бебешките си неща, включително и кошарката си. По-късно родените деца често се приспособяват по-лесно към новото креватче, защото искат да бъдат точно като по-големия си брат или сестра. Те са нетърпеливи да се преместят от кошарата, която е "за бебета", в "легло за големи деца". 

За да улесните прехода, поставете новото легло на вашето малко дете на същото място, в което някога е била кошарата, ако имате тази възможност. Не е задължително да сменяте детските чаршафи и одеяло с такива за "по-големи" - напълно нормално е на този етап детето да е привързано към познатото си бебешко одеялце. Не забравяйте да поставите предпазен парапет или мини преграда, за да предотвратите претъркулването и падането от леглото.

Развълнувайте малкото си дете да има "легло с голямо дете", като го вземете със себе си, за да го изберете, ако го купувате ново, или като подчертаете предишния му собственик, ако този човек е някой, когото вашето дете познава. Позволете на вашето дете да пазарува с вас нови чаршафи с любимите му герои и го насърчавайте да показва „леглото си за голямо дете“ на гостуващи приятели и членове на семейството.

Ако установите, че преходът от кошарата към леглото е станал твърде рано и вашето дете е разстроено, не се отказвайте веднага. Насърчете детето си да изпробва леглото. Ако все още не се чувства добре след няколко дни, позволете му да се върне отново в бебешката кошара.

Някои малки деца просто все още не са готови за легло. Необходимо е известно познавателно развитие, за да може вашето дете да разбере, че едно легло има въображаеми граници, в които трябва да остане. Ако вашето дете, което обича да спи, внезапно му е необходимо дълго време да заспи, започне да става от леглото много пъти или да се скита из дома ви след времето за лягане, то вероятно не е готово за собственото легло. Както при ученето на гърне, понякога си струва да направите крачка назад и да върнете пелените - или в този случай бебешката кошара - и да опитате отново по-късно. Просто се уверете, че не реагирате с обвинение към детето, че още не е готово за тази крачка.

И накрая, не забравяйте, че преминаването от яслите в легло е важен момент и от вашия живот. Това е още един знак, че бебето ви расте. Спомнете си първия път, когато сложихте бебето да спи в кошарката му и отбележете новия етап от живота си!

 

 

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори