Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2020-02-28 10:43:46 +0200 Повечето деца започват да разпознават някои букви на възраст между 2 и 3 г. и могат да идентифицират повечето букви между 4 и 5 г.. Кога е подходящо да започнем да учим азбуката?

Кога е подходящо да започнем да учим азбуката?

Кога е подходящо да започнем да учим азбуката? 470 900
Повечето деца започват да разпознават някои букви на възраст между 2 и 3 г. и могат да идентифицират повечето букви между 4 и 5 г..

Това означава, че можете да започнете да учите детето си на буквите от азбуката, когато е около 2г. - но не очаквайте пълното им овладяване за известно време. Нещо повече, малчуганите се учат различно от по-големите деца, така че не изваждайте още флаш-картите и аудиокасетите. Вместо това разчитайте на визуални помагала като цветни книжки с картинки на буквите - вашето дете ще се забавлява страхотно като посочва буквите, които познава, както и цветовете, формите, животните и други предмети в книжките.

 

Първата стъпка в научаването на буквите е да заинтересувате детето си да слуша истории. На около 2 или 3 годинки децата, на които им четат често, разбират, че книгите всъщност съдържат напечатани думи, съставени от букви.

Има много забавни начини да запознаете детето си с отделните букви. Напишете името му под рисунките му, след което посочете всяка буква една по една. В крайна сметка детето ще разбере, че тези букви, наредени заедно в определена последователност, означават името му.

Можете да подсилите тази идентификация по много начини: Букви от азбуката, оформящи името му на вратата на стаята му или играчка/ пъзел, персонализирани с неговото име. Или му помогнете в играта с азбучни пъзели или магнити на хладилник, които то може да нарежда само. След като вече разпознава някои букви, започнете да играете на игри с думи - "Кои думи започват с "B"? Вода, вълк, вилица ..." или да използва първата буква от името му като отправна точка - "Твоята собствена буквичка е "И", като Иван; можеш ли да се сетиш за други думи с „И“? “ (Детето ви няма да може да пише буквите до навършване на 4г., така че не се фокусирайте да го научите да пише дотогава.)

Ако детето ви изглежда заинтересовано, не се колебайте да продължите с изучаването на останалите букви. Но ако е под 4г. и не проявява интерес към азбуката, най-добре е да не го притискате. Няма доказателства, че много ранното изучаване на буквите е свързано с нивото на уменията за четене на по-късна възраст.

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори