Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2021-03-29 13:37:37 +0300 Кога мога да разбера пола на бебето си с кръвен тест? Кога и как мога да разбера пола на бебето си?

Кога и как мога да разбера пола на бебето си?

Кога и как мога да разбера пола на бебето си? 470 900
Кога мога да разбера пола на бебето си с кръвен тест?

Можете да разберете пола на бебето си, ако направите неинвазивен пренатален тест (NIPT). Изследването е базирано на откритието, че в кръвта на бременната жена циркулира свободна ДНК на бебето и е свързано с взимане на проба от кръвта на майката, от която се изолира ДНК на бебето. Резултатите са готови в рамките на 7 до 14 дни и установяват с изключителна точност наличието на синдром на Даун и други хромозомни аномалии. Освен хромозомни аномалии, изследването може да разчете дали в кръвта на майката има следи от мъжката полова хромозома, така установявайки дали бебето е момиче или момче. Неинвазивните пренатални тестове могат да се правят след като жената навлезе в 10-а гестационна седмица от бременността. 

 

Кога мога да разбера пола на бебето си чрез ултразвук?

Много бременни жени разбират пола на бебето си (ако решат, че искат да знаят) по време на феталната морфология в средата на бременността, която обикновено се прави между 19-а и 23-а гестационна седмица. Ако обаче лекарят не успее да получи ясна представа за гениталиите на бебето, може да не е възможно да каже със сигурност.

Въпреки че пенисът или вулвата на бебето започват да се формират още в 6-та седмица от бременността, момченцата и момиченцата изглеждат много сходни на ултразвук в първите 14 седмици. До 18-а седмица лекарят най-вероятно ще успее да идентифицира пола – ако бебето е в положение, което позволява да се виждат гениталиите. В противен случай ще узнаете пола на бебето при последващ ултразвук по-късно през бременността.

 

Кога мога да разбера пола на бебето ми с хорионбиопсия?

Хорионбиопсията представлява инвазивно пренатално изследване, което има за цел да открие хромозомни аномалии, генетични заболявания и други патологични състояния, възникнали по време на бременността. При него се взима тъканна проба от части на развиващата се плацента (хорионни въси). Хорионните въси, още познати като хорионни вили, са структури, чиито клетки съдържат генетичен материал (ДНК и хромозоми), който е идентичен с този на клетките на плода. Поради факта, че тестът е базиран на изследване на генетичен материал, чрез него може да се установи пола на плода, както и да се докаже бащинство.

Хорионбиопсията обикновено се прави между 10-а и 13-а гестационна седмица, а резултатите излизат в рамките на две седмици. Жените, които не са изложени на повишен риск от генетични и хромозомни проблеми, обикновено не правят този тест, защото е инвазивен и има нисък риск да предизвика спонтанен аборт.

 

Мога ли да разбера пола на бебето си по време на инвитро оплождане?

Ако се налага да направите предимплантационно генетично тестване (PGD/PGS) по време на ин витро оплождане (IVF), вашите ембриони се тестват за генетични или хромозомни аномалии и пол. Това тестване се прилага и при двойки, при които не са на лице репродуктивни проблеми, но  са се случвали спонтанни аборти с установена аномалия в плода, имат фамилна обремененост свързана с Х-хромозомата или съществуват други наследствени генетични аномалии. Преимплантационното генетично изследване е почти 100 процента точно при определяне на пола на ембрионите.

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори