Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2021-05-25 13:16:07 +0300 Новороденото бебе може да изглежда доста различно спрямо сладкото усмихнато същество, което сме свикнали да гледаме на снимки. Кога се затваря фонтанелата на бебетата?

Кога се затваря фонтанелата на бебетата?

Кога се затваря фонтанелата на бебетата? 470 900
Новороденото бебе може да изглежда доста различно спрямо сладкото усмихнато същество, което сме свикнали да гледаме на снимки.

Главата изглежда деформирана, кожата е на петна и има много гънки. В рамките на няколко дни обаче чертите на лицето започват да се променят и бебето започва да изглежда като малка версия на родителите.

След раждането главичката на бебето има нужда от специално внимание и грижи особено що се отнася до фонтанелата. Fontanelle, също се изписва fontanel, произлиза от латинския термин fonticulus, както и от старофренската дума fontaine, което означава фонтан или малък извор. Наличието на фонтанела е от съществено значение за защитата и правилното развитие на мозъка на бебето.

 

Какво представлява фонтанелата?

Черепната кухина на бебето се състои от осем различни кости, които се държат заедно от гъвкава, еластична тъкан, наречена шев. Има една челна кост, една тилна кост, една решетъчна кост, една клиновидна кост, две теменни кости и две темпорални (слепоочни) кости. По краищата на всички тях са разположени хрущялни или ретикулофиброзни костни тъкани, които в един момент ще се втвърдят и срастнат в шевове, за да образуват черепа.

По главичката на новороденото бебе обаче има меки места, където костите не са срастнали все още. Тези меки области, лишени от костно покритие се наричат ​​фонтанели. Те са ограничени с шевни линии, които в един момент сметка ще се затворят, за да изградят солиден череп.

Когато фонтанелата се затваря по надлъжния шев главата на детето като порасне ще бъде по-издължена, докато ако затварянето е по коронарния шев (напречно) то тогава главата ще бъде по-къса и широка.

 

Различни видове фонтанела при новородени бебета

Всъщност при новороденото бебе фонтанелата не е една, а цели шест – образувани по дължините на шевните линии.  Двете първични фонтанели са предната фонтанела и задната фонтанела. Предната фонтанела се намира между челната и теменната кости. Задната фонтанела е разположена между двойката теменни кости и тилната кост.

В допълнение към тези две по-големи фонтанели има четири по-малки фонтанели по шевовете на останалите кости. Две са известни като сфеноидни фонтанели, а останалите две се наричат ​​мастоидни фонтанели.

Сфеноидните фонтанели са от предната страна на черепа между клиновидната кост и теменната кост. Мастоидните фонтанели се намират между темпоралната кост и тилната кост. Тази фонтанела лежи към задната част на черепа.

 

Колко време е необходимо след раждането, за да се затворят фонтанелите?

Предната фонтанела отнема най-много време да се затвори след раждането. Ще отнеме между 12 и 18 месеца, докато шевовете срастнат. Фонтанелата обикновено вече е затворена напълно, когато бебето навърши 2 годинки.

Задната фонтанела се затваря много по-рано. До третия месец след раждането на бебето мекото място в задната част на черепа обикновено се запечатва, когато шевните линии на двете кости се срещнат. Тъй като шевът се втвърдява, задната част на черепа се затваря напълно.

Сфеноидната и мастоидната фонтанела също се затварят в рамките на няколко месеца след раждането на бебето. Те са малки и затова не се забелязват от повечето родители като меки петна по черепа на бебето.

 

Предпазни мерки, които трябва да се вземат, докато фонтанелите са отворени

Меките кости и гъвкавите шевни линии могат да доведат до синдрома на плоската глава на бебето. Ако плоската област се появи в задната част на главата, тя е известна като плагиоцефалия, докато ако плоскостта се появява отстрани на главата, тя се нарича брахицефалия.

Появата на тази плоскост е пряко свързана с положението, в което лежи главата на бебето, когато спи. Родителите трябва да насърчават бебето да спи по гръб, а когато е будно да почива по-закръглената част от главата си на възглавница. За сваляне на тежестта от костите може да се използва възглавница, но след изрична консултация с лекар. Всички повдигащи главата предмети в леглото на бебето могат да бъдат потенциално опасни и да причинят задушаване, затова не правете експерименти с подръчни средства.

За да накарате бебето да погледне от едната страна на другата, сменете позицията на любима играчка. С укперването на мускулите на врата го карайте да лежи по корем по няколко минути всеки ден. Тъй като бебето пораства и може да завърти главата си и да седне, натискът върху черепа ще намалее и плоскостта ще се закръгли за правилно оформяне на черепа.

Ако формата на главата все още изглежда ненормална след като бебето е достигнало етапа на прохождането, обсъдете го с лекар - педиатър или ортопед. Той може да извърши физически преглед на фонтанелите, за да види дали има някакъв проблем с развитието на черепните кости. Ако съществува проблем, физиотерапевтът може да ви помогне да го коригирате.

 

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори