Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2020-06-08 11:30:50 +0300 Преди няколко десетилетия преобладаващото мнение беше, че разнообразните храни трябва да бъдат въведени в диетата на бебетата още след първия месец. Кога следва да започнем захранване на бебето?

Кога следва да започнем захранване на бебето?

Кога следва да започнем захранване на бебето? 470 900
Преди няколко десетилетия преобладаващото мнение беше, че разнообразните храни трябва да бъдат въведени в диетата на бебетата още след първия месец.


Ще чуете много баби да препоръчват на младите майки да започнат дават първо сокчета, кисело мляко и попара, тъй като това е единственият начин бебето да е здраво и да наддава на тегло.

Съвременните проучвания обаче показват, че не е правилно да включвате други храни освен кърмата или адаптираното мляко в диетата на детето преди петия месец, защото на първо място стомашно-чревната му система не е готова да ги приеме, и второ и основно правило - защото бързото включване на твърди храни може да причини алергии в по-късна възраст. Световната здравна организация препоръчва кърменето като изключително хранене през първите 6 месеца от живота.

 

Готово ли е бебето да приема твърда храна?
За да започнете твърди храни, уверете се, че:

• Рефлексът на избутване на езика е изчезнал. Наличието на този рефлекс прогонва всичко твърдо, което се опитате да поставите в устата на бебето и е изключително важен през първите месеци от живота му, тъй като предотвратява задушаване. Този рефлекс намаля около 6-ия месец.

• Уверете се, че бебето може да държи главата си изправена спокойно.

• Уверете се, че детето ви наистина се интересува от твърди храни. Тези бебета обикновено се взират в теб, когато ядеш и искат да извадят храната от устата ти. Ако започнете твърда храна и детето ви не се справя толкова добре, не се притеснявайте. Оставете го за няколко дни и опитайте отново. Няма нужда да бързате. Вашето бебе няма да загуби от бавното въвеждане на храни, а млякото все още е пълноценна диета за нуждите на неговата възраст.

 

Каква твърда храна ще дам на бебето си?

Когато давате за първи път на детето си твърда храна, изберете момент от деня, в който и двамата сте спокойни и в добро настроение.

• Храни, които можете да опитате: оризова каша или каша от зърнени култури без съдържание на глутен, пюре от моркови, картофи, карфиол, авокадо, варени ябълки, круши или банани.

• Храни, които да се избягвате: с добавени захар или сол, чай, кафе, шоколад, миди, ядки, яйца (препоръчват се след първата година).

• В началото твърдата храна трябва да се дава по веднъж на ден, най-добре около 10 ч сутринта или към обяд. След като бебето свикне (след  1-2 седмици), може да вкарате в менюто му нова храна. Много е важно да включването новите храни постепенно, за да минимизирате риска от алергии. Ето тук можете да разгледате примерна схема на захранването по месеци.

 

 

Мога ли да дам на бебето готови пюрета?
Животът в съвременното модерно общество не оставя много време на майките, за да могат винаги да приготвят домашна бебешка храна. Готовите пюрета са идеален вариант за вашето дете, стига да спазвате някои основни правила. Тези храни се продават в малки, лесни за употреба бурканчета. Когато отворите едно бурканче и не сте сигурни, че детето ви ще го изяде цялото, тогава поставете в чинийка количеството, което смятате, че ще изяде. Ако храните детето директно от бурканчето, няма да можете да съхраните останалото в хладилник за по-късно, защото микробите вече са прехвърлени  от устата на вашето дете с лъжичката директно в бурканчето. Бебешките пюрета са много добре контролирани от компетентните органи на страната на произход, така че трябва да сте напълно спокойни. Всъщност, те често може да са по-добри от пюретата, които правим у дома, защото всъщност не сме сигурни в обработката на плодовете, зеленчуците и месото, които купуваме. Те често са с високо съдржание на нитрати, например. Този риск разбира се намалява, ако си ги произвеждате сами.

Друга алтернатива разбира се е т.нар. детска кухня, която също работи по определени стандарти за детското хранене и можете да се запишете за получаване на храна през седмицата от нея, ако нямате възможност да я приготвяте у дома.

 

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори