Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2019-03-08 10:33:38 +0200 Знаете ли кои са бебетата-еднорози? Колики! Как да се справиш като родител?

Колики! Как да се справиш като родител?

Колики! Как да се справиш като родител? 470 900
Знаете ли кои са бебетата-еднорози?

Те са спокойните сладки ангелчета, които спят непробудно, не плачат с часове, нямат колики и родителите им като цяло не усещат голяма промяна в живота си от наличието на бебе в него. Според различни източници 30-40% от новородените обаче страдат от колики. Те се появяват в средата на първия месец и отшумяват около четвъртия.

 

Коликите са най-често срещаните проблеми в първите няколко месеца от живота на бебето. Коликите представляват неутешим плач с дълга продължителност, по едно и също време няколко дни в седмицата и няколко седмици подред. Макар и без да е открита конкретна причина за появяването им, специалистите са установили, че страдащите от колики бебета имат повишено количество газове в червата – резултат от поглъщане на въздух по време на хранене или плач. Това може да причини подуване, често оригване или къркорене в бебешкото коремче. Газовете могат да се дължат и на липса на достатъчно храносмилателни ензими , които да разграждат млякото.

Какво означават коликите за родителите? Безсънни нощи, натрупване на умора в следствие на недостатъчния сън, стрес, понижен праг на търпимост и таен копнеж по онзи така мечтан образ на малкото сладко и спокойно бебе, което носи щастие в живота на родителите си.

Дори и първите няколко седмици или месеца с бебето да ви изглеждат изтощителни и напрегнати, не се бойте! Ако въпреки честия плач и дискомфорт, вашето съкровище се храни и наддава нормално, а вие не забелязвате признаци на повишена температура или друг проблем, то няма от какво да се притеснявате. Вършите невероятна работа с грижата за бебето! Малкото бебче със сигурност ви обожава и вие като родители сте най-близките му хора, от чиято близост има нужда то именно сега!

Ето какво можете да направите в случай, че новороденото ви дете има колики:

  1. Полюлейте го на ръце. Топлината на майчината прегръдка и ароматът на мама, нежното полюляване, тихия шепот дават сигурност и успокояват
  2. Сменете обстановката. Понякога дори да излезеш на терасата с бебето посреднощ може да го успокои. Нощният въздух, нощните шумове могат да ви дадат момента покой, за който си мечтаете.
  3. Спете докато бебето спи. Оставете за по-късно всичко, което сте предвидили да свършите по време на бебешкия сън. Превърнете собствената си почивка в приоритет. В крайна сметка, бебето има нужда от спокоен и уверен родител, а няма как да му осигурите качествени грижи, ако самите вие функционирате на ръба, нали?
  4. Капки против колики. Специално разработените за новородени капки срещу колики имат различни цели – намаляват количеството на газове, които надуват бебешкото коремче, подпомагат храносмилането или подпомагат разграждането на лактазата. Подходящи са продуктите предвидени от първия ден след раждането – като капките Infacol. Те се харесват на бебетата заради приятния портокалов вкус, а при близо 78% от малчуганите се наблюдава значително подобрение или напълно облекчаване на коликите още след първия ден.

  1. Помнете, че това е само един етап, който скоро ще премине. 3-4 месеца – та това е просто продължителността на един сезон! Може би е малко по-шумен, по-изморителен и по-труден, но това е само един етап, който скоро ще бъде израстнат и вашето бебче ще се втурне в света на големите предизвикателства!

Докато навърши годинка, а често и по-рано, вашето малко съкровище вече ще е има утвърдени навици, свързани с продължителността и честотата на съня, храненията и ще проявява своя характер по-явно. Макар и с малко спънки по пътя, краят на коликите е близо. Вие сте чудесни родители, вашето бебе ви обича, един ден непрестанният плач ще спре и вие ще се върнете към обичайния ритъм на живота си. Е, с плюс един член на семейството!

 

 

 

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори