Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2020-07-30 17:23:23 +0300 Краткотрайното излагане на космическа радиация се счита за безопасно дори при бременност в първия триместър. Колко безопасно е пътуването със самолет по време на бременност?

Колко безопасно е пътуването със самолет по време на бременност?

Колко безопасно е пътуването със самолет по време на бременност? 470 900
Краткотрайното излагане на космическа радиация се счита за безопасно дори при бременност в първия триместър.

Не съществуват данни пътуването със самолет да представлява заплаха за бременността, стига тя да протича нормално без усложнения.

С други думи, бременната жена може да пътува със самолет до 36-та седмица от бременността, която е приета за стандартното ограничение от повечето авиокомпании.

 

Бременната жена е длъжна да спазва всички мерки за безопасност по време на пътуване със самолет като останалите пътници. Специалистите твърдят, че полетите не могат да причинят разкъсване на амниотичния сак или преждевременно раждане.

 

Същото се отнася и за възможните промени в атмосферното налягане или влажност в самолета. Трябва да помним обаче, че особено при продължителните  трансатлантически полети пътниците са изложени на малко повече космическа радиация в сравнение с вътрешноконтиненталните полети. Това излагане на космическо лъчение (космическа радиация) се счита за безопасно дори при бременност от първия триместър.

Но ако на бременната жена ѝ се налага да пътува често през океана поради лични или бизнес нужди, трябва да се изчисли сумата от общото космическо излъчване, което тя ще понесе през времето, което трябва да пътува. Освен това трябва да се изчисли и лъчението на скенерите за проверка по летищата. Ако се прецени, че сумарното излагане на такова лъчение крие рискове за плода, плановете за пътуване следва да се преосмислят.

 

Повечето авиокомпании няма да ви позволят да пътувате, ако сте в третия триместър на бременността. Като цяло най-подходящ за полети се счита вторият триместър. У нас за стандарт се счита издаването на медицинска бележка от следящия ви гинеколог, с която да удостоверите в коя гестационна седмица сте и да избегнете преминаването на скенер при проверка. Този процес трябва да бъде завършен не по-късно от 72 часа преди полета.

 

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори