Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2021-06-08 12:56:10 +0300 „Знаех, че косата ми ще пада, но не знаех, че процесът на възстановяване ще бъде такова изпитание.“ Косопад след раждането - как да се справим?

Косопад след раждането - как да се справим?

Косопад след раждането - как да се справим? 470 900
„Знаех, че косата ми ще пада, но не знаех, че процесът на възстановяване ще бъде такова изпитание.“

Кейт Сандовал, майка на две деца, споделя: „Случи се под душа. Нанасях балсам по краищата на косата си възможно най-бързо (защото по-малкото ми дете, Клои, тогава  на 3 месеца, без съмнение щеше да започне да плаче), когато в ръцете ми остана топка коса.“

Повечето бъдещи майки са запознати, че косата навлиза в етап на опадане благодарение на хормоналните промени след раждането. Въпреки това, когато процесът започне, преживяването може да е много стресиращо за майката.

За съжаление няма магическо решение на този проблем. Специалистите съветват да бъдете търпеливи. Етапът на активен косопад продължава два до три месеца, след което косменият фоликул преминава в анагенна фаза или т. нар. фаза на активен растеж. По време на анагенната фаза косъмът расте средно с 1 см. на месец. Въпреки че няма как да ускорите значително процеса, можете да помогнете на новата коса да расте по-здрава и да укрепите косата, която имате, за да я предпазите от накъсване и изсушаване.

 

1. Хранете се здравословно

Избирайте храни с високо съдържание на протеини и омега-3 мастни кисели. Такива храни са орехи, яйца, млечни продукти, авокадо, бобови и зърнени храни, соя и соеви продукти, ленено семе и др. Консумирайте зелени зеленчуци и плодове. Те са богати на витамини и минерали като калций, желязо, магнезий и витамин Е.

 

2. Проучете хранителни добавки

Информирайте се за различните видове хранителни добавки, които стимулират растежа на косата. Важно е те да съдържат основните вещества, които подхранват косата като желязо, витамин D3, витамин C, витамин В12, цинк, биотин, селен и мед. Консултирайте се с дерматолог, за да изберете най-подходящия продукт за вас. Четете листовката за правилната дневна дозировка.

 

3. Почиствайте скалпа си

Растежът на здрава и чиста коса е невъзможен без наличието на чистата и здрава кожа на скалпа. Редица проблеми могат да възникнат от неправилното почистване на скалпа. При недобре поддържана кожа на главата косата ви ще започне да се омазнява по-бързо, възможно е да се появи сърбеж, дори да се стигне до развиването на пърхот и себорея.

 

4. Не използвайте стилизиращи уреди, за да укротите косата си

Изкушаващо е да използвате преса за коса, за да пригладите всички кичури, които не са на мястото си. Но плочките на пресата се нагряват толкова много, че лесно могат да изгорят деликатната нова коса, което да доведе до накъсване на косъма. Ето един трик, който ще ви е от полза. Преди косата да изсъхне напълно, плъзнете широка памучна лента за глава по дължината на косата си, за да предотвратите появата на стърчащи кичурчета.

 

Изтъняването и оредяването на косата може да причини много стрес и неприятни емоции. Най-важното е да се опитате да не се паникьосвате.  Минимизирането на стреса е от полза за всички аспекти на вашето здраве, включително здравето на косата. Затова е важно успоредно с прилагането на различни терапии за насърчаване на растежа на косата да обръщате внимание и на психичното и емоционалното си състояние, за да избегнете  натрупването на стрес, което косопадът предизвиква.

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори