Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2016-05-09 11:04:31 +0300 5+1 начина да спрем страшните сънища. Край на кошмарите!

Край на кошмарите!

Край на кошмарите! 470 900
5+1 начина да спрем страшните сънища.

Според проучване на Детската болница във Филаделфия 96% от децата на възраст между 7 и 9 години имат кошмари. Процентът е 68 за децата от 4 до 6 години и 76 за тези на 10-12 години.

Най-често кошмарите идват по време на най-дълбоката фаза на съня и обикновено децата не се будят след края им. Въпреки това лошите сънища се отразяват на настроението им и причиняват стрес и тревожност.

Какво можем да направим?

1. Разбиране

Ако детето ни е имало лош сън, обикновено му казваме: „Спокойно, това не е истина! Връщай се обратно е леглото!“. За него обаче сънят е толкова истински! Трябва да му покажем, че му съчувстваме и вярваме: „Това, което описваш, наистина е много страшно. Аз обаче ти гарантирам, че в стаята ти няма лоши чудовища“.

2. Добри навици

Важно е детето да има добри навици, когато става дума за сън. При децата, които си лягат късно вечер, е по-вероятно да имат кошмари. Според медиците, децата в училищна възраст имат нужда от около 10 часа сън. Телефоните, лаптопите, видео игрите трябва да се изключват поне 30 минути преди сън. Това е най-подходящото време за душ или вана, кратка разходка навън или семейна игра.

3. Релакс

Ако умът и тялото са в покой, заспиването и спокойният сън са много по-вероятни. Трябва да дишаме дълбоко и да релаксираме и да показваме на детето си как да прави същото.

4. Срещу страха

Децата имат най-различни страхове. Някои се ужасяват от тъмното, други от водата или пък от определени животни. Тези страхове често се визуализират в кошмарите и затова трябва да съумяваме да се изправяме срещу тях във всекидневието си. Помогнете на детето си да преодолее тревогите и фобиите си и така те ще останат в миналото.

5. Тренировка на мозъка

Лошите сънища могат да се превърнат в навик на мозъка. За да промените това, трябва да убедите детето, че някои неща са само в главата му. Например, когато вярва, че има лош човек, скрит под леглото му, погледнете заедно, колкото пъти е необходимо, за да се увери, че това наистина не е така.

5+1. Потърсете помощ

Има ситуации, с които не можем да се справим сами. В тези случаи по-добре потърсете помощ от експерт, който има нужния опит и познания.


Източник: parents.com

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори