Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2018-04-03 17:05:10 +0300 Бебетата трябва да лежат по корем колкото се може повече, съветват специалистите. Красиви глави!

Красиви глави!

Красиви глави! 470 900
Бебетата трябва да лежат по корем колкото се може повече, съветват специалистите.

Бебетата трябва да лежат по корем колкото се може повече, съветват специалистите.

Родителите обаче все по-често пренебрегват това правило заради други инструкции - детето да спи по гръб, за да се избегне опасността от Синдрома на внезапната детска смърт.

Като следствие от тази предпазливост се забеляза увеличаване на случаите на малформации на главите и вратовете на децата. Затова експертите съветват родителите да слагат бебетата си да спят по корем поне през деня, когато са под техния контрол.

Защо е важно бебетата да са по корем?

Тъй като в момента бебетата спят нощем по-често по гръб, е важно да са по корем поне през деня. Така не просто получават много по-голяма видимост към света около тях, но и имат мотивация да движат главата си в различни посоки, което укрепва мускулите на врата и гърба.

Факт е, че бебетата трябва да се научат как да държат главата си, когато са неподвижни, но те трябва също да са в състояние да обърнат глава, за да реагират на нещо, което се случва около тях, като същевременно поддържат изправено тялото си.

Когато детето лежи по гръб, това също донякъде спомага за това главата му да придобие кръгла форма. И обратното – има случаи на деца с плоска задна част на главата от прекомерно лежане по корем.

На каква възраст да сложим бебето да лежи по корем?

Тази позиция е подходяща за току-що родени бебета, но със сигурност не бива да се използва след първия месец.

Някои родители умишлено забавят този процес от притеснение, че детето ще притисне пъпната си връв. Педиатрите обаче обясняват, че това не би трябвало да ни тревожи, а и колкото по-рано бебето свикне с тази позиция, толкова по-бързо ще започне да заяква вратлето му.

Що се отнася до оптималното време, което детето трябва да прекара с коремчето надолу, някои педиатри препоръчват 5-10 минути по 2-3 пъти на ден. Други смятат, че продължителността и честотата могат да се увеличат в зависимост от наличното време на родителите.

Често бебетата не реагират добре, когато бъдат поставени по корем, но лекарите настояват, че всичко е въпрос на достатъчно практика и че трябва проявим търпение.

Помогнете на децата да лежат по корем

• Ако бебето е твърде малко и се затруднява да държи главата си изправена, вместо да го сложите да лежи на креватчето, го вземете върху гърдите си, за да се чувства по-спокойно, усещайки допира с вас.  

• Легнете заедно с бебето на пода на неговото ниво и поддържайте интереса му с различни гримаси, цветни предмети и играчки.

• Седнете зад бебето, пейте му, преправяйте гласа си – опитвайте се всячески да го насърчите да обърне глава към вас.

• Поставете бебето в непосредствена близост до музикална уредба или огледало и масажирайте тялото му, докато върти главата си в различни посоки, търсейки източника на звука или отражението му.

• Поставете възглавница под горната част на телцето на бебето, за да се чувства по-комфортно.

Внимание!

- Не оставяйте детето без надзор, докато е с коремчето надолу.

- Не практикувайте тези упражнения и игри, когато стомахът на детето е пълен. Преди да започнете, изчакайте един час след хранене.

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори