Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2019-05-17 12:21:55 +0300 Темата бе представена от Албена Раленкова на „Академия за родители“. Кратък пътеводител в света на книгите за най-малките

Кратък пътеводител в света на книгите за най-малките

Кратък пътеводител в света на книгите за най-малките 470 900
Темата бе представена от Албена Раленкова на „Академия за родители“.

Албена Раленкова е редактор на детска литература в издателство „Фют. Смята се за голяма късметлийка за това, че денят ѝ минава сред книги, и то книги за деца.

 

Свикнали сме да вярваме, че винаги е имало приказки, но допреди два века те са били за възрастни, не за деца. Първите детски книжки се появяват около XVII в. и имат конкретна цел – да научат децата да се държат прилично в обществото. В момента всички ние имаме достъп до нещо, което само преди един-два века е било достъпно за много тънка прослойка от обществото.

 

Кои са основните принципи при подбора на детски книги за възрастта 0-3 години?

Етапите на развитие на детето през този период включват развитие на координацията, развитие на зрението, развитие на слуховите усещания, опознаване на тялото, пълзене и първи стъпки... Какво значение има всичко това, когато избираме книги за децата си?

Детските книги, също както обувките, трябва да отговарят на размера на детето – да са му по мярка по отношение на текст, оформление, полиграфия. Децата в различните възрастови групи (0-6 м., 6-12 м., 12-18 м., 18-24 м., 24-36 м.) имат различно ниво на развитие, затова и различни книжки са подходящи за тях.

Детски книги за възраст 0-6 м.:

  • Материали, които могат да се мокрят – т.нар. книжки за баня (безопасни пластмаси без PVC и специални мастила, заоблени ръбове и меки пълнежи)
  • Ярки цветове, без нюанси, на чист фон, едра фигура с ясно изразени очи
  • Вградени дрънкалки за развитие на слуха

 

За останалите възрастови групи вижте лекцията на Албена Раленкова:

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори