Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2020-07-06 11:33:52 +0300 Всеки човек има кръвна група (O, A, B или AB) и Rh (резус) фактор, положителен или отрицателен. Кръвна група, резус фактор и бременност

Кръвна група, резус фактор и бременност

Кръвна група, резус фактор и бременност 470 900
Всеки човек има кръвна група (O, A, B или AB) и Rh (резус) фактор, положителен или отрицателен.

Кръвната група и резус-факторът (Rh) означават, че кръвта на човек има определени специфични характеристики. Кръвната група се открива като протеини върху червените кръвни клетки и в телесните течности. Резус-факторът е протеин (антиген), който се намира на обвивката на червените кръвни клетки. Ако протеинът присъства в клетките, човекът е Rh-положителен –тоест притежава резус-фактор антиген . Ако не присъства протеин, човекът е с резус-отрицателен фактор.

 

Възможни са следните комбинации от кръвни групи със съответните резус-фактори.

Rh + кръвни групи:

A +, B +, 0+ и AB +

Rh –  кръвни групи:

A-, B-, 0- и AB-

Резус-факторите са генетично определени. Бебето може да има кръвна група и резус-фактор на единия родител или комбинация от двамата родители. Резус-факторите следват общ модел на генетично унаследяване. Резус-позитивният ген е доминиращ (по-силен) и дори, когато е събран с резус-отрицателен ген, положителният ген надделява.

  • Ако човек има гените + +, резус-факторът в кръвта ще бъде положителен.
  • Ако човек има гените + -, резус-факторът също ще бъде положителен.
  • Ако човек има гените - -, резус факторът ще бъде отрицателен.

Бебето получава един ген от бащата и един от майката. Имайте предвид следното:

  • Ако гените на баща са с резус фактор + +, а на майката са + +, бебето ще има един + от бащата и един + ген от майката. Бебето ще бъде с резус-положителен фактор ++.

  • Ако гените на баща са с резус-фактор + +, а на майката са - -, бебето ще има един + от бащата и един - ген от майката. Бебето ще бъде резус- положителен фактор +-.

  • Ако гените на баща са с резус-фактор + - , а на майката са + - резус-положителни, факторът на бебето може да бъде: резус-положителен ++, резус-положителен +- или резус-отрицателен --. 

  • Ако гените на баща са с резус-фактор - - , а на майката са + - резус-положителни, бебето може да бъде с резус-положителен +- или резус-отрицателен -- фактор. 

  • Ако гените на баща и майката са с резус-фактор --, то бебето ще бъде със резус фактор --.

 

Проблеми с резус-фактора възникват, когато резус-факторът на майката е отрицателен, а бебето е с положителен. Понякога може да възникне несъвместимост, когато майката е кръвна група O, а бебето е или A, или B.

 

Какво е Rh несъвместимост?

Rh (резус) несъвместимост наричаме, когато бъдещата майка и бащата не са и двамата резус-положителни или отрицателни.

Например, ако жена, която е резус-отрицателна, и мъж, който е резус-положителен, заченат бебе, плодът може да има резус-положителна кръв, наследена от бащата. (Около половината от децата, родени от резус-отрицателна майка и резус-позитивен баща, имат шанс да бъдат резус-позитивни.)

 

Rh несъвместимостта в повечето случаи не е проблем, ако това е първата бременност на майката. Това е така, защото кръвта на бебето обикновено не навлиза в кръвоносната система на майката по време на бременността.

По време на раждането обаче кръвта на майката и бебето могат да се смесят. Ако това се случи, тялото на майката разпознава Rh-протеина като чуждо вещество. Тогава е възможно да започне да произвежда антитела (протеини, които действат като протектори, ако чужди клетки навлязат в тялото) срещу Rh протеина.

 

Има ли риск за бебето?

Резус антителата са безвредни до втората или следваща бременност на майката. Ако тя забременее отново с резус-позитивно дете, нейните резус-антитела ще разпознаят резус протеините на повърхността на кръвните клетки на бебето като чужди. Антителата ѝ ще преминат в кръвообращението на бебето и ще атакуват тези клетки.

Това може да накара червените кръвни клетки на бебето да се подуят и да се разкъсат. Състоянието е известно като хемолитична болест или резус-конфликт на новороденото, което е възможно да доведе до понижаване на показателите на кръвната картина на бебето.

 

Как се лекува резус-несъвместимост?

Ако бременната жена има потенциал да развие резус-несъвместимост, лекарите ѝ предписват серия от две антирезусни гамаглобулинови инжекции по време на първата ѝ бременност – около 28-та седмица от бременността и в рамките на 72 часа след раждането.

Антирезусният гамаглобулинът действа като ваксина. Той пречи на организма на майката да изработи резус-антитела, които биха могли да причинят сериозни здравословни проблеми при новороденото или да повлияят на бъдеща бременност. Ако лекар установи, че една жена вече е развила резус-антитела, бременността ѝ ще бъде внимателно наблюдавана, за да се увери, че нивата им не са твърде високи.

 

Ако не си сигурна какъв е твоя резус-фактор и смяташ, че сте бременна, важно е да започнеш редовни пренатални грижи възможно най-скоро, включително изследване на кръвна група. С ранното откриване и лечение на резус-несъвместимост ще можеш да се съсредоточиш върху по-важни неща - като посрещане на здраво бебе.

 

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори