Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2021-12-16 16:43:21 +0200 Авторката на „Вкусно с Йоли“ и „Сладки ноти“ с нови предложения за празничната трапеза. Кулинарната блогърка Йоли се завръща с нова книга с „Празнични рецепти“

Кулинарната блогърка Йоли се завръща с нова книга с „Празнични рецепти“

Кулинарната блогърка Йоли се завръща с нова книга с „Празнични рецепти“ 470 900
Авторката на „Вкусно с Йоли“ и „Сладки ноти“ с нови предложения за празничната трапеза.

Йоланта Делибозова, позната също като Йоли, е едно от най-обичаните и усмихнати лица на родната кулинарна сцена. Нейната най-голяма страст са виолончелото и музиката, но любовта ѝ към изкуството се премества и в кухнята, където красивите ѝ рецепти вдъхновяват хиляди хора онлайн. Йоли е авторка на един от най-известните кулинарни блогове в България и е единствената българка със собствено предаване в 24 Kitchen.

Точно навреме за да ни подготви за наближаващите коледни празници на книжния пазар се появява книгата „Празнични рецепти“ (ИК „Сиела“), в която авторката на „Вкусно с Йоли“ и „Сладки ноти“ се завръща с нова колекция от апетитни предложения за празнични ястия. Изданието излиза с прекрасното оформление и корица на художника Дамян Дамянов, а впечатляващите фотографии, които съпровождат и допълват всяка една рецепта, са дело на самата Йоли.

В „Празнични рецепти“ са поместени над 100 идеи за вкусни, полезни и интересни ястия, които са подходящи за трапезата на някои от най-големите български празници като Бъдни вечер, Коледа, Великден, а също и за други поводи – например Свети Валентин или партита.

В селекцията си Йоли е подбрала както добре познати ястия, които задължително присъстват във всяко празнично меню, така и алтернативни рецепти, които разпалват въображението и освежават кулинарните умения. От традиционна питка за Бъдни вечер до интригуваща рецепта за джин-сьомга с краставица и хрян, всяко едно от ястията на Йоли е поднесено с много вдъхновение и отдаденост.

Защото храната, също както празниците, е любов. Тя е силата, която създава дом и събира най-близките хора на една трапеза. Именно тази любов, заедно с цялата си страст към кулинарията, влага Йоли в „Празнични рецепти“. Тя насърчава всеки да се потопи в радостта от готвенето, да експериментира с нови вкусове, форми и съчетания и с щипка любов да превърне храната си в изкуство.

 

Из „Празнични рецепти “ от Йоланта Делибозова-Йоли

Храната е живот. Храната е дом и споделяне. Храната е силата, която сближава семейството, приятелите, малките, големите, различните, своите. Около трапезата с любимите си хора най-топло се докосваме до уюта, най-бързо викаме усмивките, най-лесно усещаме сладостта на това да сме заедно. Около трапезата витаят най-малките щастия – да поговорим, да се посмеем, да си помълчим, да се погледаме. Около трапезата ни навестяват и най-големите – да се посъветваме, да скроим планове, да получим разбиране, да се обичаме.

А кулинарията е страст и ежедневие. Тя е необятно море за експерименти и всеки може да плува, стига веднъж да се гмурне в него. Храната е онази ежедневна радост, която можем да дарим на останалите, а всяка гозба, дори най-семплата, има как да изглежда специална. Като при всяко изкуство, и в кулинарното се изисква желание, въображение и старание. Когато

са налице, готвенето се превръща в удоволствие и забавление. За мен от години те са и нещо повече - начин на живот и обичане...

Посвещавам тази книга на сина ми Цанко Делибозов. Той не пое по пътя на музиката, но се насочи към моята втора страст - кулинарното изкуство. Бях приятно изненадана от избора му и съм щастлива, че съм оставила „маята“ на това изкуство да шупне у него. И ето, дойде времето аз да се съветвам и уча от сина си. Какво по-голямо щастие за един родител?! Разговорите ни на кулинарни теми са винаги интересни, сочни, плътни и пълни с фантазии. Желая му ця-

лото щастие на света! Неуморно да експериментира в кухнята, да се наслаждава на професията си, да си вярва и най-важното, да споделя тази любов с хората!

На вас, скъпи читатели, подарявам една малка колекция от празнични рецепти. В книгата са събрани идеи за трапезата на големите български празници, както и теми Свети Валентин и за парти. Надявам се рецептите ми да са ви полезни, интересни и вкусни. Вярвам, че любовта, с която са захранени, ще донесе в домовете ви топлинка и празничност, споделеност и уют! Не забравяйте да се забавлявате, докато готвите. Да експериментирате и да дарявате щастие с приготвената храна. И всеки ден да казвате „обичам“ с нея!

Не на последно място искам да благодаря на издателство „Сиела“. Да бъда отново техен автор е чест и признание за мен. Специални са благодарностите ми и към редактора Мирослав Александров и художника Дамян Дамянов, които направиха книгата красива и интересна.

На всички вас желая приятно готвене! И нека животът ви е сладък!

 

 

Сметанова погача

Продукти:

20 г прясна мая

100 мл хладко прясно мляко

1 ч.л. захар

100 г заквасена сметана

2 разбити с вилица яйца (отделете 1 с.л. за намазване на погачата)

400 г брашно

1 ч.л. сол

40 г стопено масло

 

друго:

30 г стопено масло за намазване

сусам за поръсване

 

Приготвяне:

  • Разтворете маята в млякото. Добавете захарта, сметаната и яйцата. Разбъркайте. Сипете брашното, смесено със солта, и омесете меко тесто. Може да направите всичко с миксер, като ползвате спираловидните бъркалки за тежко тесто или в кухненски робот. След като тестото се събере на гладка топка, налейте на части маслото. Измесете, докато се усвои цялото, и тестото започне да се отделя от стените на купата.
  • Разделете тестото на четири и оформете топки. Оставете ги да отпочинат за 5 – 10 минути. Всяка топка разточете на малък правоъгълник и намажете с масло. Срежете на четири части и ги сложете една върху друга. Сложете получените четирислойни ленти във форма 22 см, покрита с хартия за печене. Подреждайте ги със слоевете нагоре, като леко ги усуквате. Покрийте формата с кърпа и оставете погачата да втаса на топло място, докато удвои обема си.
  • Загрейте фурната на 190 ° с вентилатор. Намажете погачата с яйце, поръсете със сусам и изпечете за около 40 минути. За да не прегаря отгоре, може да я покриете с лист алуминиево фолио след 30-ата минута от печенето.

 

 

Шоколадово-бадемов тарт

 

 

Продукти:

за тарт 22 см:

основа:

80 г меко масло

40 г пудра захар

1 жълтък

ванилия

140 г брашно

15 г фино смлени бадеми

10 г какао

 

крем:

80 г пудра захар

80 г стопено масло

1 яйце

80 г фино смлени запечени бадеми

ванилия

10 г какао

 

глазура:

100 г стопен натурален шоколад

100 мл гореща сметана

20 г масло

 

Приготвяне:

  • За основата разбъркайте на крем маслото с пудрата захар. Добавете ванилията. Заедно смесете брашното, бадемите и какаото. Прибавете ги към маслената смес и отново размесете. Увийте тестото в найлоново фолио и го приберете в хладилник за 1 час.
  • За крема разбъркайте добре всички продукти.
  • Постелете формата за печене с хартия. Разточете тестото с дебелина 3 – 4 мм. Пренесете го в нея и покрийте дъното и стените. Излишното тесто изрежете с нож и изпечете на бисквити. Надупчете основата с вилица и върху нея изсипете крема. Изпечете тарта за около 30 минути в предварително загрята на 170° фурна с вентилатор. Оставете сладкиша да изстине напълно.
  • За глазурата разбъркайте всички продукти до хомогенна смес. За съвършена гладкост и лъскавина разбийте за кратко с пасатор. Оставете глазурата да се охлади до топло и залейте тарта. Украсете с изпечените бисквити.

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори