Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2018-08-01 10:35:38 +0300 Всяка година между 1 и 7 август се отбелязва Световната седмица на кърменето и се провеждат инициативи за насърчаване на естественото хранене при кърмачетата. Кърменето - основа на живота

Кърменето - основа на живота

Кърменето - основа на живота 470 900
Всяка година между 1 и 7 август се отбелязва Световната седмица на кърменето и се провеждат инициативи за насърчаване на естественото хранене при кърмачетата.

 

Всяка млада майка изпитва силни вълнения по темата за кърменето. По повод Световната седмица на кърменето се обърнахме към Маргарита Янчева, акушерка в АГО към МБАЛ "Света София"  и регионален координатор на Алианс на българските акушерки за гр. Елин Пелин, за да поговорим за същността и значението на кърменето.

 

 

„Кърменето – основа на живота”. Това е мотото на тазгодишната 26-та поред световна седмица на кърменето. Всяка година, в дните от 1-ви до 7-ми август, Световната Здравна Организация отправя своите послания към бъдещите и настоящи майки, с цел да насърчи най-естествения акт за отглеждане на новороденото дете. Да кърмиш означава здраве не само за бебето, но и за самата майка. Кърмата е най-естествената, възобновяема и екологично безопасна храна, осигуряваща хранителна сигурност  дори по време на криза. Кърменето не е само един хранене на бебето, но и дълбока емоционална връзка между майка и дете.

Надали има някой, който да не е убеден в ползата от кърменето. За самите бременни жени това дори изглежда много лесно. По инстинкт майката поставя детето на майчината гръд и пак по рефлекс то след кратко време засуква. Но практиката показва, че не винаги нещата се случват точно така. И най-често първата реплика на майката е: ”Но аз нямам кърма”. Да, процесът на образуване на майчиното мляко има малко по-сложен механизъм и зависи от много фактори. Но той е винаги свързан и напълно отговаря на нуждите на вашето бебе. Процесът е динамичен и строго индивидуален през първите няколко дни и това, което единствено се иска от майката е нейното желание нещата да се случат и нейното търпение правилно да пробва, въпреки срещаните трудности.  

И тогава първият помощник на майката още в родилния дом, е акушерката. Не жената, която само измерва кръвно налягане и температурата, натиска корема ни, когато ви боли, сменя памперса и прави добавката от адаптирано мляко.....Това е специалиста по здравни грижи със своята професионална компетентност, който във всеки момент ще бъде до вас, за да ви даде нужната помощ. Всяки случай е индивидуален, затова и към всяка ситуация, свързана с проблеми с кърменето, трябва да се подхожда индивидуално.   И тук е скъсана първата нишка. Родилката среща акушерката направо в родилния дом. Доверието не може да се изгради изведнъж, а престоят в АГО е твърде кратък.

За да преодолее този проблем Асоциацията на българските акушерки /АБА/ от месец май тази година стартира безплатна информационна кампания „Акушерките близо до майките”. Тя се осъществява на територията на цялата страна със съдействието на Общините и акушерките от АБА. Целта е бъдещата майка да получи една първоначална информация, да бъде предварително запозната с това, което я очаква  и което предварително трябва да подготви, за да бъде и кърменето на бебето успешно. Подобна функция имат и различните информационни мероприятия, осъществявани в самите АГ болници и други институции, каквито ежемесечно организира  АГО към МБАЛ „Св. София”. Тези инициативи са още по-полезни, когато освен поднесената информация, майките в разговор с акушерката получат своите индивидуални чисто практически съвети.

И тогава, когато една кърмачка е овладяла техниката на кърмене, най-доброто, което може да направи, е да го сподели с друга майка. Няма по-добър урок от споделения опит. Въпрос на желание е колко дълго ще бъде кърмено вашето бебе. Информационното пространство е пълно с различни примери и недвусмислен извод е, че колкото това е по-дълго, толкова по здрави са и бебетата, и майките. Често българската майка е активно социална ангажирана и много рано се връща към обичайните си трудови ангажименти. Почти не си даваме сметка за начина, по-който нашето психическо и емоционално състояние се отразява на емоционалното развитие на нашето дете. Колко важна е нашата емоционална интелигентност за продължителното производство на майчина кърма.

Затова моят апел като акушерка с почти 30-годишен опит към всички бъдещи и настоящи майки е: „Майчинството не е еднократен акт на отделяне на един нов живот от вас. Той е непрекъснат осъзнат процес от момента на планиране на бременността до формирането на детето като самостоятелна личност”.

 

Автор на материала: Маргарита Янчева, акушерка в АГО към МБАЛ "Света София"  и регионален координатор на Алианс на българските акушерки за гр. Елин Пелин

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори