Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2018-07-18 11:21:27 +0300 Близо 40% от новородените бебета на възраст до около 4 месеца проявяват симптоми на колики. Кърмене и колики – каква е връзката между тях?

Кърмене и колики – каква е връзката между тях?

Кърмене и колики – каква е връзката между тях? 470 900
Близо 40% от новородените бебета на възраст до около 4 месеца проявяват симптоми на колики.

Макар и не всички бебета да страдат от тях, няма ясно изразени критерии, които индикират появата им. Коликите се срещат и при кърмачетата, и при захранените с адаптирано мляко бебчета. И макар да няма точно диференцирана медицинска причина за появата им, съществуват някои фактори, свързани с кърменето,  които могат да доведат до обострянето им.

 

Какво представляват коликите?

Коликите са състояние на непрестанен плач при иначе здраво бебе. Характерно за тях е, че:

  • бебето плаче повече от 3 часа на ден,
  • бебето плаче три и повече дни през седмицата,
  • бебето плаче 3 и повече седмици поред.

Коликите може да изглеждат страшни, но те не са опасни и нямат последствия за здравето на новороденото. Бебетата, които страдат от тях, обикновено се хранят, наддават и развиват в рамките на нормата за възрастта си.

 

Как кърменето може да допринесе за коликите?

Причината за появата на коликите все още не е изяснена, но се смята, че наличието на някои фактори при кърмачките спомагат за обострянето им.

  • Млякото излиза на силна струя: Ако млякото излиза на прекалено силна струя от гърдата, бебето може да се задави или да се налага да преглъща много често; това води до поглъщане на големи количества въздух, които веднъж попаднали в стомахчето му водят до образуване на газове, подуване и болки.
  • Свръхпроизводство на кърма: При свръхпроизводството на кърма бебето може да получава прекалено много предно мляко. Предното мляко се отделя в началото на храненето, то е по-воднисто, с по-високо съдържание на белтъци и водоразтворими витамини. Обикновено в края на едно хранене започва отделянето на т.нар задно мляко. То е по-гъсто и с по-високо съдържание на мазнини в сравнение с предното мляко. В случаите на свръхпроизводство на кърма, бебето може да се нахрани само от предното мляко, което води до образуване на повече газове, стимулира движенията на червата и води до засилване на коликите.
  • Диетата на майката: Храните и веществата, които майката приема, преминават към бебето чрез кърмата. Поради тази причина някои кърмачета могат да развият или проявят алергични реакции. Млечните продукти и специално кравете мляко са най-честите заподозрени, които предизвикват дисбаланс в майчиното тяло и могат да доведат до храносмилателни проблеми и да стимулират появата на колики.

 

Трябва ли да спреш кърменето, ако бебето ти има колики?

Ако бебчето ти страда то колики, нямаш нужда да прекратяваш кърменето. Както споменахме, не само кърмачетата, но и хранените с адаптирано мляко бебета също изпитват колики. Преминаването от кърма към адаптирано мляко дори може да задълбочи проблема. Ако смяташ, че има връзка между коликите и някой от гореописаните проблеми с кърменето, можеш да пробваш следното:

  1. Кърми по-често: Предлагай на бебето да суче дори и да не смяташ, че е гладно. Сукането, както и контактът кожа в кожа действат успокояващо и отпускат малчуганите.
  2. Помагай му да се оригва: Оригването помага на бебето да изкара попадналия в стомахчето му въздух. Макар при кърмачетата рискът от поглъщане на въздух да е по-малък отколкото сучещите от бутилка, в случаите когато млякото излиза под силна струя и налягане от гърдата, това е често срещан проблем. При честия и силен плач бебето също поглъща много въздух, а оригването е лесен и ефикасен начин да се отървеш от него.
  3. Забави потока на кърмата: Можеш да го направиш  като използваш гравитацията и кърмиш в легнала позиция или наклонена назад.
  4. За свръхпроизводството на кърма потърси консултация със специалист. Кърми само от една гърда по време на едно хранене (като на следващото му дадеш от другата), за да може детето да получи и предно, и задно мляко. Ако сменяш гърдите в рамките на едно хранене, е по-вероятно детето да получи само предно мляко от всяка от тях.
  5. Обмисли диетата си: Изключвай за няколко дни една по една различни храни от режима си и следи в кои случаи коликите се подобряват.

Помни, че също така има медикаменти, които облекчават дискомфорта от коликите. Ние ти препоръчваме капките Infacol – специално разработени за бебета, те могат да да се дават от първия ден след раждането. 

Infacol облекчава бебешките колики и спастични болки, и ефективно подпомага отделянето на газове. А освен това са с приятен портокалов вкус, който се харесва на мъниците! 

 

Използвани източници: 

https://www.verywellfamily.com, https://xedra.wordpress.com/

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори