Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2018-07-13 15:04:20 +0300 Няколко бързи съвета в отговор на въпросите, които най-често измъчват младите майки Кърмене на новороденото бебе

Кърмене на новороденото бебе

Кърмене на новороденото бебе 470 900
Няколко бързи съвета в отговор на въпросите, които най-често измъчват младите майки

Колко често да кърмя, по колко време и коя гърда? Това са само част от многото въпроси, които младите майки си задават относно кърменето на новороденото бебе. Ето няколко бързи съвета по темата от Американската педиатрична асоциация и Ла Лече Лига:

  • Предложете на бебето да суче, когато изглежда гладно или плаче. Това може да става на всеки два часа или дори по-често през първите седмици (стомахчето на бебето е малко при раждането).
  • Ако новороденото на възраст под 6 седмици спи по и над четири часа, събудете го, за да се нахрани. То има нужда от мляко, в противен случай ще влезе в омагьосан кръг – ще бъде толкова гладно, че ще е изтощено и толкова изтощено, че да не може да се събуди, за да се нахрани.
  • Кърмещите сесии трябва да продължат около 20 до 30 минути. Някои бебета пият бързо и се нахранват за 10 или 15 минути; други се успиват по средата на кърменето и трябва да бъдат събудени, така че самият процес продължава повече от 40 минути. Но кърменето по-малко от 10 или повече от 40 минути показва проблем; следете за признаци, че бебето всъщност получава достатъчно мляко, като смучещи движения и мокри пелени.
  • Добре е да редувате гърдите – на едно хранене едната, на следващото другата.  Въпреки това, ако бебето „източва“ едната гърда и все още е гладно, преместете го на другата. Просто продължете да променяте "стартовата" гърда на следващото хранене. Причината: Съставът на млякото се променя в процеса на кърмене – първоначално е по-воднисто (предно мляко), когато бебето започне да суче, като постепенно се сгъстява в края на храненето (задно мляко). В идеалния случай, чрез източване на поне една гърда на хранене, бебето получава и двата вида мляко, оптимално за развитието на мозъка.
  • Бебето ще се отдели от гърдата естествено, когато свърши със сученето. Не отделяйте детето насила от гърдата си в края на храненето. Независимо дали заспива докато суче или просто се отдръпва, то ще се пусне самичко, когато е готово.

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори