Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2021-06-03 14:06:23 +0300 Всички родители се тревожат за развитието на детето си. Късно прохождане - причини и решение

Късно прохождане - причини и решение

Късно прохождане - причини и решение 470 900
Всички родители се тревожат за развитието на детето си.

Децата се развиват с различни темпове, но има някои признаци, за които е важно да следите. Ако има проблем, навременното му диагностицирането означава, че детето ще получи необходимото лечение възможно най-скоро. А ако се окаже, че всичко е наред, консултацията с лекар ще ви спести много притеснения.

 

Какво може да забележите?

Ако детето ви продължава да пълзи, а повечето други деца на неговата възраст вече ходят, е съвсем нормално да възникнат притеснения за неговото двигателно развитие. Обикновено това, че детето не е проходило до 18-месечна възраст не означава задължително проблем, но е препоръчително да се консултирате с лекар, за да изключите възможността за нарушения в опорно-двигателния апарат.

 

Какво причинява по-късното прохождане?

Ако вашето малко дете се развива нормално в други направления може да се окаже, че то просто не е имало достатъчно насърчаване или възможност, за да проходи. Обмислете внимателно дали ежедневието на вашето семейство не е причина за по-късното прохождане. Например, поради заетостта на родителите, детето прекарва повече време в количка, проходилка или люлка, което не му позволява да развие достатъчно мускулите на крачетата и на гърба. Овладяването на умението за ходене е пряко свързано със степента на развитие на мускулите на краката и гърба.

Заобикалящата малкото дете среда също е основен фактор при прохождането. Детето трябва да има стимул, за да проходи – да стигне до вас, да успее да вземе любимата си играчка, да отвори онова чекмедже с интересните предмети. Липсата на стимул и получаването на всичко наготово е потенциална причина детето да не желае да се напряга да направи стъпки самостоятелно. Като родители е от изключителна важност да окуражавате детето да се движи, да напряга мускулчетата си, да бъде по-самостоятелно.

Както пониженият мускулен тонус (хипотония), така и повишеният мускулен тонус (хипертония) могат да затруднят ходенето. Ако мускулният тонус е твърде понижен, детето трудно ще постигне баланс и контрол над тялото си, тъй като крайниците му са отпуснати. Ако неговият мускулен тонус е твърде висок или ако някои мускулни групи са свръхактивни, детето може да има сковани крайници и отново трудно да поддържа баланс. В редки случаи лекарите диагностицират проблеми с тазобедрената става, когато детето не е проходило до 18-месечна възраст. Късното прохождане може да бъде свързано и с проблеми в интелектуалното развитие на детето.

 

Какво да очаквате от консултация с лекар?

Ако се притеснявате, че детето ви закъснява в усвояването на умението да проходи, първата стъпка е медицински преглед, включващ неврологичен преглед и оценка на рефлексите, стойката и мускулния тонус на детето. Лекарят ще вземе предвид и други фактори в развитието, включително говор, фина моторика и социални умения.

Късното прохождане обикновено е вследствие на закъснение в друг етапи от развитието. Детето може да е започнало да седи самостоятелно по-късно или по-трудно да се е научило да пълзи. Поради тази причина вашият лекар вероятно ще разгледа прохождането в контекста на други умения и ще се опита да разбере на какъв етап е детето в двигателното си развитие.

Ако лекарят установи, че детето има сковани или трудно подвижни крайници, или проблеми с фината моторика, той ще ви насочи към детски невролог. Ако се установи причината за забавяне в прохождането, подходящите грижи могат да варират от физическа терапия за подобряване на силата и гъвкавостта на мускулите на детето до хирургическа намеса.

Ако няма видима причина детето все още да не е  проходило, лекарят ще препоръча игри и упражнения, които да стимулират мускулите в процеса на прохождане. Важно е специалист да следи отблизо напредъка на вашето дете.

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори