Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2018-04-24 13:52:36 +0300 В ерата на господстващите социални мрежи онлайн етикетът за споделяне делегира отговорността най-вече на родителите. Леля ми споделя снимки на бебето ми във Facebook. Какво да правя?

Леля ми споделя снимки на бебето ми във Facebook. Какво да правя?

Леля ми споделя снимки на бебето ми във Facebook. Какво да правя? 470 900
В ерата на господстващите социални мрежи онлайн етикетът за споделяне делегира отговорността най-вече на родителите.

Настоящият материал е консултиран с Националния център за безопасен интернет.

Споделянето на снимки в интернет – в социалните мрежи и в различни сайтове, дотолкова се е превърнало в обичайна практика, че повечето хора не се замислят какво точно съдържание ъплоудват. Това включва дори и личните ви снимки и тези на децата ви. Всяко семейство има собствени правила за споделяне на информация от такъв характер, особено що се отнася до децата. За съжаление повечето хора, за които е нормално да качват в интернет снимки на децата си, често качват снимки на децата на близките си без да отчитат дали имат съгласието им или не.

Ако попаднеш в подобна ситуация, независимо от коя страна, и се чудиш как да реагираш, за да не изпаднете в ненужен конфликт, разчитай на тези два принципа:

  1. Не приемай за даденост, че всички имат същото мнение и отношение към социалните мрежи като теб.
  2. Не приемай, че твоята гледна точка е по-добра от тази на другия човек.

Хората са склонни да се засягат, ако изразиш несъгласие с решението им, и да заемат отбранителна позиция сякаш критикуваш способностите им като родители или отговорни възрастни. При всички положения зависи от теб да обясниш защо не се чувстваш комфортно да виждаш снимките на детето си в интернет. И обратното, не забравяй, че родителят носи отговорност за отглеждането и възпитанието на детето си, затова е редно да уважиш желанието ѝ/му, ако не желае да вижда снимките му онлайн.

Ето няколко подходящи начина, с които можеш да поискаш свалянето или ограничаването на достъпа до снимките на твоето дете онлайн:

  1. Сдържано, без да обвиняваш или да се караш, можеш да поискаш от съответния човек да изтрие снимката или да изреже (ако е удачен вариант) детето от нея. Можеш спокойно да се аргументираш, че все още не си готова да споделяш снимки на детето си в интернет, без да си длъжна да даваш допълнителни обяснения.
  2. Помоли снимките да бъдат качвани чрез различни онлайн инструменти за споделяне, които не позволяват свободен достъп на външни хора до тях – като Picasa, Flickr, Google Drive.
  3. Ако все пак срещнеш съпротива, можеш да обясниш, че си загрижена за сигурността на детето си онлайн или тепърва предстои да го научиш на онлайн етикета за споделяне на информация, затова не искаш да му даваш противоречиви сигнали.

 

Какви опасности могат да възникнат от споделянето на детските снимки?

  • Разпространението на сладки бебешки снимки е много умилително, но крие рискове снимките да се озоват в сайтове за детска порнография.
  • Засрамващи снимки, които са качени с цел порицание или дори просто защото родителите го смятат за смешно, могат да имат дългосрочен ефект върху самочувствието на детето или да предизвикат присмех или тормоз от страна на връстниците и съучениците му.
  • Предизвикателни или разголващи снимки на подрастващи в тийнейджърска възраст също са смятани от закона за обект на детска порнография.
  • Тормозът от страна на връстниците може да бъде както на живо, така и да се пренесе в онлайн пространството дори по повод невинни снимки.
  • Малолетните и непълнолетни деца често биват подмамвани в различни сайтове за запознанства от педофили, представящи се за помлади отколкото са, именно благодарение на снимки, намерени свободно в интернет пространството.

 

Кои са основните правила на онлайн етикета, на които можеш да научиш децата си? От Националния център за безопасен интернет дават следните съвети:

  1. 0-6г. – До около 6г. възраст е препоръчително родителят да поема пълна отговорност и контрол върху онлайн присъствието на децата – в това число публикуването на снимки в неговите профили или от приятели и роднини. Избягвайте качването на снимки и видеа, в които децата са голи (на море, на гърнето, след къпане и др.), или на унизителни и засрамващи ситуации, които биха могли да го накарат да се чувства неудобно. Не използвайте социалните мрежи за порицание!
  2. 7-9г. – Децата трябва да бъдат запознати с това кое е допустимо или не в реалността и в онлайн пространството, какво представлява личната информация, личните снимки, как да проявяват уважение към себе си и останалите, да казват „не“ и да не взимат участие в комуникация, която ги кара да се чувстват некомфортно.
  3. 10-12г. – В етапа на навлизане в пубертета е добре да се разясни, че  е неприемливо (и противозаконно) показването/публикуването на голи снимки или интимни части, сексуални и предизвикателни пози в интернет пространството (и на живо) на малолетни и непълнолетни, като това се счита за детска порнография. Децата трябва да се научат да уважават себе си и телата си, а е редно да се обсъди и какви/кои биха могли да бъдат хората, публикуващи подобни снимки и видеа, които погазват личното пространство и закона.
  4. 13-15г. – Редно е да се обсъдят рисковете от споделянето на интимни снимки дори с доверени лица (приятели и гаджета), които могат да ги разпространят неволно или злоумишлено. В тази възраст децата са чувствителни и спрямо участието на родителите им в „живота“ им в социалните мрежи, така че могат да обсъдят този аспект и да поставят разумни граници за двете страни.
  5. 16-18г. – В тази възраст имиджът сред връстниците е от голямо значение, затова е добре да поговорите за онлайн репутацията на този етап. Детски или бебешки снимки може да са умилителни за родителите и роднините, но не и за подрастващите, докато от друга страна популярните тенденции в споделянето и поведението онлайн могат да имат отражение на по-късен етап, например в университета или търсенето на работа.

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори