Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2021-01-29 10:39:51 +0200 Масажът е много важен за бебетата. Той е не само полезен за здравословното им състояние, но стимулира развитието им и подобрява връзката да детето с родителя. Масажи, които стимулират развитието на бебето

Масажи, които стимулират развитието на бебето

Масажи, които стимулират развитието на бебето 470 900
Масажът е много важен за бебетата. Той е не само полезен за здравословното им състояние, но стимулира развитието им и подобрява връзката да детето с родителя.

Не се притеснявайте, не се нуждаете от специално оборудване. Необходими са ви няколко прости техники, малко свободно време и любов, и магията ще проработи!

  1. Гърди и коремче

Започнете с леки кръгови масажиращи движения в посока от горната част на гърдите на детето надолу към ребрата. Двете ръце трябва да се движат едновременно, но в различни посоки. Избягвайте да използвате прекалено голям натиск, особено когато масажирате новородено.

Малките бебета често страдат от колики и това състояние може да бъде облекчено с движения по часовниковата стрелка около коремчето. Експертите предупреждават, че не трябва да масажирате стомаха с движение обратно на часовниковата стрелка, тъй като съществува риск от проблеми с храносмилането.

  1. Ръчички и крачета

Увийте пръстите на лявата си ръка около ръчичката на бебето и го масажирайте, движейки се назад и напред от подмишницата до китката. Повторете движението в двете посоки няколко пъти, с двете ръце.

Същото движение използвайте за краката на бебето. Внимателно разтривайте като не забравяйте да масажирате както вътрешната, така и външната страна на крачетата.

Задръжте двете ръчички на детето и преместете дясната му ръка вляво и лявата ръка вдясно, сякаш то се прегръща. Можете също така внимателно да нарисувате кръгове във въздуха с ръчичките в двете посоки.

Пръстите на ръцете и краката са много чувствителни, така че би било чудесно да ги стимулирате. Разтрийте внимателно с палците си дланите и стъпалата на бебето и леко стиснете всяко едно от пръстчетата на ръцете и краката.

  1. Гръбчето

За следващата фаза обърнете детето по корем и внимателно го разтрийте по гърба. Моля, бъдете много внимателни да НЕ натискате гръбначния стълб. Разтрийте гърба му с пръсти от седалищните мускули до раменете с две ръце.

  1. Главичка и личице

Масажирайте скалпа на бебето с пръстите си, сякаш нанасяте шампоан. Можете също така да правите кръгови движения с върховете на пръстите си. Бъдете много внимателни докато фонтанелата се затвори напълно. 

Ушните миди също имат нервни окончания, така че ги масажирайте с палеца и показалеца.

Нарисувайте сърце на лицето на вашето бебе с пръсти. Започнете с поставяне на показалеца между веждите му, продължете настрани, плъзгайки се през веждите, надолу към бузките, погалвайки ги и стигайки до брадичката.

Масажът е невероятен начин да изразите всички топли чувства, които изпитвате към бебето си. Той подобрява кръвообращението, намалява количеството хормони на стреса и освобождава окситоцин. А експертите отбелязват, че помага за стимулиране на нервната система, засилва развитието на мозъка и подобрява двигателните умения.

 

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори