Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2021-10-01 17:26:25 +0300 Мелазмата е състояние на кожата, което се проявява по време на бременността и може да изглежда като тъмни, кафяви, подобни на конфети петна по кожата. Мелазма: как да се справим с хиперпигментацията през бременността?

Мелазма: как да се справим с хиперпигментацията през бременността?

Мелазма: как да се справим с хиперпигментацията през бременността? 470 900
Мелазмата е състояние на кожата, което се проявява по време на бременността и може да изглежда като тъмни, кафяви, подобни на конфети петна по кожата.

Неслучайно е наричано "маска на бременността". Това обезцветяване обикновено е симетрично и най-често се среща по бузите и носа, по челото и горната устна.

Ако имате мелазма, вашите лунички и бенки също могат да изглеждат по-тъмни, линията под пъпа ви също е потъмняла (linea nigra) и ареолите ви могат да бъдат по-изразени.

 

Има няколко трика, които можете да опитате да сведете до минимум мелазмата, включително следните:

Защитете се
Излагането на слънце ще обостри мелазмата. Носете широкоспектърен слънцезащитен крем с SPF 30 или по-висок на лицето си по цял ден, всеки ден, дори и да не излизате навън, тъй като вредните лъчи могат да проникнат и през прозорците ви.

Стойте далеч от слънцето, когато лъчите са най-силни - от 10 до 14 часа. Задължително носете слънчеви очила и широкопола шапка, когато излизате навън. Не забравяйте да нанасяте отново слънцезащитни продукти на всеки два часа.

Опитайте топикален витамин С
Прилагането на този мощен антиоксидант върху кожата ви може да помогне за изсветляване на петната от мелазма, като същевременно се бори със стареенето на кожата, стимулирайки производството на колаген. Счита се за безопасно както по време на бременност, така и по време на кърмене.

Попитайте вашия дерматолог за азелаиновата киселина
Въпреки че повечето изсветляващи кожата съставки са забранени по време на бременност, говорете с вашия лекар дали можете да приложите локална азелаинова киселина върху кожата си за да се преборите с мелазмата. Често се използва за лечение на хиперпигментация, розацея и акне по време на бременност и се предлага под формата на крем с рецепта и гелове, пяни и кремове без рецепта.

Азелаиновата киселина се счита за безопасна за употреба по време на бременност, като до момента не е свързана с вродени дефекти в проучванията върху животни. Въпреки това, инструкциите за употреба отбелязват, че трябва да се използва по време на бременност само ако е категорично необходимо. Третирането с азелаинова киселина отнема месец или два и може да причини парене, сърбеж или изтръпване.

Какви процедури и продукти са забранени по време на бременност?
Лечението с ретиноиди и химически пилинги, които понякога се използват за лечение на хиперпигментация, са противопоказни, когато очаквате бебе. Ако сте избрали този тип процедури по време на бременност, не забравяйте да уведомите вашия козметик или дерматолог, че сте бременна.

По време на бременност или докато кърмите, също трябва да избягвате пилинг у дома, избелващи средства или други изсветляващи процедури на химическа основа, тъй като всички те потенциално могат да проникнат в кожата. Лазерите, които могат да предизвикат кожни раздразнения особено по време на бременност, също са забранени в този деликатен период.

Изчезват ли някога петната от мелазма?
Добрата новина: Мелазмата обикновено е временна и избледнява след раждането или, в някои случаи, след като приключите с кърменето.

Ако мелазма продължава дори след отбиване, попитайте вашия дерматолог за възможното лечение. Може да получите зелена светлина за произволен брой лечения - включително химически пилинг, лазери, интензивна импулсна светлинна терапия и локални лекарства - които могат да помогнат за свеждане до минимум на петната, но просто не са безопасни за употреба, ако сте бременна или кърмите.

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори