Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2018-09-10 14:18:47 +0300 "Едно поколение, изпълнено с дълбоко любящи родители, ще промени съзнанието на следващото поколение, и с него - това на света." - Карлс Райсън Мирното родителство – наръчник за употреба

Мирното родителство – наръчник за употреба

Мирното родителство – наръчник за употреба 470 900
"Едно поколение, изпълнено с дълбоко любящи родители, ще промени съзнанието на следващото поколение, и с него - това на света."

- Карлс Райсън

Мирното родителство има три аспекта:

1. Родителят се ангажира да управлява своите собствени емоции.

2. Родителят дава приоритет на поддържането и укрепването на връзката родител-дете, което е единствената причина децата да им сътрудничат.

3. Родителят обича безусловно детето, вместо да използва изнудване или други техники за наказание, за да контролира и манипулира детето с наказание или награда. Вместо това, родителят вижда себе си като треньор, предлагайки на детето любящо напътствие, така че детето се научава да управлява емоциите и следователно поведението си.

 

Тази статия ви предлага десет съвета за практикуване на мирно родителство вместо наказания в дома ви. Ако се чудите дали това е добра идея, краткият отговор е, че наказанието подкопава връзката с детето ви, кара децата да се чувстват по-лоши отколкото са (което води до генерално влошаване на поведението им) и саботира развитието на самодисциплина. Не е ли вашата цел да помогнете на детето си да се чувства добре и да се държи по-добре?

 

1. Мирното родителство започва с регулиране на вашите собствени емоции,

... така че да бъдете търпеливия, емоционално щедър родител, който се стремите да бъдете - и когото всяко дете заслужава.

 

2. Оценете методите си на възпитание въз основа на това дали укрепва или отслабва връзката ви с детето ви.

Най-ефективната дисциплинарна стратегия има тясна връзка с детето ви. Децата, които се чувстват свързани с родителите си, естествено искат да им се харесат. Мислете повече в посока на любящи напътствия, отколкото за наказания. Наказанието е разрушително за връзката ви с детето ви и в крайна сметка създава по-неприлично поведение. Грижовното и любящо напътствие е поставянето на ограничения и засилване на очакванията, когато е необходимо, но по емпатичен начин, който помага на детето да се съсредоточи върху подобряването на поведението си, вместо да ви се ядосва.

 

3. Започнете всяка корекция, като утвърдите връзката помежду ви.

Не забравяйте, че децата се държат зле, когато се чувстват зле за себе си и им липсва комуникацията и разбирането с вас.

Застанете на нивото на детето и го погледнете в очите: "Искаш брат ти да се премести, затова го бутна. У дома не бутаме, защото когато те бутнат – боли! Кажи на брат си: „Моля те премести се, искам да мина“.

Вземето го на ръце: "Знам, че искаш да си играеш по-дълго, но сега вече е време за лягане."

Направете любящ зрителен контакт: "Сега се чувстваш толкова разстроен/а."

Поставете ръката си на рамото на детето: "Страхуваш се да ми кажеш за бисквитката".

 

4. Не се колебайте да поставите граници, ако е необходимо, но го направете с емпатия.

Разбира се, че трябва да наложите вашите правила. Но също можете да покажете, че виждате и детската гледна точка. Когато децата се чувстват разбрани, те са по-способни да приемат нашите граници.

„Ти си много ядосана и те боли, но вкъщи не хапем. Нека използваме думи, за да обясниш на брат си как се чувстваш.“

Знам, че искаш да си играеш по-дълго, но сега вече е време за лягане. Разбирам, че това те кара да тъжиш.

„Не искаш мама да каже "Не", но отговорътвсе пак  е "Не". Вкъщи не си викаме „Млъкни!“ един на друг, но когато нещо не ти харесва е нормално да си тъжен и ядосан.“

„Сигурно те е страх, но ние винаги си казваме истината един на друг.“

 

5. Във всяка ситуация, представляваща физическа опасност, незабавно се намесвайте, за да зададете граници, но едновременно с това показвайте емпатия.

„Правилото е без удряне. Можеш да кажеш на сестра си какво искаш и как се чувстваш, без да я атакуваш.“

 

Очаквайте втора част на материала!

 

Източник: https://www.ahaparenting.com/

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори