Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2021-10-07 17:03:29 +0300 Вярва се, че изцяло от родителите зависи дали детето ще израсте добре възпитан, добър и успешен човек. Митът за перфектните родители

Митът за перфектните родители

Митът за перфектните родители 470 900
Вярва се, че изцяло от родителите зависи дали детето ще израсте добре възпитан, добър и успешен човек.

Поведението и действията на родителите често биват критикувани и коментирани именно по тази причина, което причинява огромен стрес за тях. Отговорността за детето и напрежението от оценката, която обществото ще им постави, правят майките и татковците изнервени, уморени и неудовлетворени от усилията, които влагат в отглеждането на детето

Ние смятаме, че за да има детето щастливото и безгрижно детство е от изключителна важност родителите да са спокойни и удовлетворени от себе си. Затова ви представяме списък с разбирания, от които съвременните майки и татковци трябва да се откажат, за да бъдат пълноценни в отглеждането на децата.

 

  1. Домът ни трябва да е перфектно изчистен и подреден

Когато се появи бебе у дома, почистването изглежда се превръща в едно от най-важните задължения. Все пак бебетата пълзят и слагат буквално всичко, на което се натъкнат, в устата си. Хигиената, разбира се, е от изключителна важност, но не трябва да се опитвате да направите дома си стерилен. Имунната система на децата е много по-силна, отколкото си мислят възрастните.

Като родители е необходимо да си осигурявате почивка периодично. Време, в което просто да се отпуснете и забавлявате заедно с детето. Няма нищо лошо в малко бъркотия у дома понякога.

 

  1. Майката винаги трябва да изглежда спретнато и изрядно

Новите майки често изпитват натиск за това как трябва да изглеждат. Не само къщата и бебето трябва да изглеждат перфектно, но и майката трябва да е добре поддържана.

Истината е, че някои майки дори нямат достатъчно време да си вземат душ през първите месеци след раждането. Има обаче трикове, които може да помогнат на майките да откраднат време за себе си – да взимат детето със себе си в банята или да изчакат бебето да заспи, преди да си вземат душ.

 

  1. Родителите трябва да си стоят постоянно вкъщи

Решението дали можете да заведете бебето си на обществени места трябва да бъде дискутирано с вашия педиатър, а не със случайни хора около вас. Ако детето няма здравословни проблеми е напълно възможно да излезете с него няколко месеца след раждането.

Родителите трябва да се съсредоточат върху собствените си желания и препоръките на експертите. Оставете на заден план мненията на роднини, приятели или грижовни непознати.

 

  1. Да се сравнявате с други родители е важно

Невъзможно е да бъдем перфектни. Според психолозите натискът да си идеалният родител и постоянно да се сравняваш с другите често води до нервен срив, преумора и влошаване на семейните взаимоотношения. Не е престъпление, ако не успявате винаги да намерите време за всички задължения, ако се чувствате изморени или не сте удовлетворени от грижите, които сте положили в някакъв момент за детето.

Не се фокусирайте върху другите семейства, намерете собствен ритъм, който най-добре подхожда на вашето. Прекарвайте време с детето, но и намерете начин да отделите време за себе си и за партньора си. Отново ще подчертаем, че щастливото детство на детето се изгражда от спокойни и щастливи родители.

 

  1. Когато се роди детето трябва да прекарате всяка възможна минута с него

Всеки родител се нуждае от почивка и малко време за себе си. Ако не си осигурявате тези почивки, няма да бъдете пълноценни нито в грижата за детето, нито в скрепяването на връзката с партньора си. Ето защо, уверете се, че сте отделили момнти само са вас – за почивка, за любимото ви хоби, за вечря или кино с партньора. Не се притеснявайте да потърсите съдействие от приятели и роднини.

 

  1. Трябва да следите всяка крачка на детето

Родителските грижи са напълно естествени и необходими. Но когато се трансформират в контрол на всяка стъпка на детето, за да го предпазите от грешки и опасности, повече вредите, отколкото помагате. Децата в свръхпротективни и контролиращи семейства са по-нервни, по-нерешителни, по-плахи и по-трудно се справят с предизвикателствата в живота.

 

За родителите балансът у дома и очакванията на другите носят стрес и напрежение. Те предполагат, че вие трябва да се справяте перфектно с всичко и винаги да давате 100% от себе си. Но запомнете – това не е възможно! Няма начин да постигнете перфектен баланс между всички задължения и грижи. Вместо това не бъдете толкова критични към себе си, давайте си почивки, работете в екип с партньора. Не се страхувайте да покажете на детето, че не сте перфектни, но пък винаги ще сте до него, ще го подкрепяте и обичате.

 

 

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори