Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2018-12-10 14:00:37 +0200 Чистотата е изключително важна, но, от друга страна, химикалите за почистване крият редица опасности за здравето. Може ли чистотата да бъде вреднa?

Може ли чистотата да бъде вреднa?

Може ли чистотата да бъде вреднa? 470 900
Чистотата е изключително важна, но, от друга страна, химикалите за почистване крият редица опасности за здравето.

Чистотата е изключително важна, но, от друга страна, химикалите за почистване крият редица опасности за здравето. Ето как да ги използваме, какво да предпочитаме и какво да избягваме при почистването на дома.

Какво могат да предизвикат химическите почистващи продукти?

  • Главоболие
  • Гадене
  • Затруднено дишане
  • Дерматит
  • Алергии
  • Възпаление на очите, носа и/или гърлото
  • Лесна умора
  • Липса на координация на движенията
  • Сърдечни проблеми
  • Заболявания на черния дроб и/или бъбреците
  • Увреждания на централната нервна система
  • Рак

Ако всеки път, когато изчистите къщата, се чувствате замаяни, отпаднали, със затруднено дишане, нестабилност в движенията си и т.н., трябва да преосмислите начина, по който хигиензирате дома си.

Трябва да знаете, че именно химическите съставки, съдържащи се в продуктите за почистване,  се крият зад проблеми като алергии, дерматити и т.н.

 

За какво трябва да внимавате?

Белина и всички препарати, съдържащи хлор. Хлорът е най-опасният химичен компонент на почистващи продукти, особено когато го вдишваме и когато не се вземат под внимание препоръчваната доза на опаковката на продуктите, които го съдържат, както и когато го смесваме с други почистващи препарати. В тези случаи се получават реакции, които произвеждат хлорин и солна киселина. Тези вещества причиняват дразнене на дихателната система и в екстремни случаи могат да доведат до пневмония или белодробен оток. Вместо белина можете да използвате окислители, базирани на белина (например водороден прекис) или избелители с натрий, които отделят кислород, когато се разтварят в топла вода.

Общи почистващи препарати, защото те съдържат феноли, които действат като естроген и засягат репродуктивната система. Така че, използвайте ги пестеливо.

Перилни препарати и омекотители за пералната машина, защото те съдържат вещества, които често причиняват химична чувствителност (проявяващи се със симптоми на настинка). Ако разберете, че имате химична чувствителност (изпраните дрехи ни причиняват сърбеж и кихане), заменете конвенционалните почистващи препарати със „зелени“ продукти, съдържащи натурални съставки на основата на сапун. Също така спрете да използвате омекотители и заложете на естествените решения: Налейте 6 капки лавандула или лимон на края на измиването.

Препарати за измиване на съдове, защото съдържат антибактериални вещества, които не само  са ненужни, ако се спазват минимални хигиенни норми, но могат и да са опасни. Някои антибактериални продукти съдържат антибиотик, наречен триклозан, който е много опасен, особено за деца.

Ароматизираните тоалетни блокчета, защото те съдържат хлорираното съединение парадихлорбензол, което се счита за опасно за черния дроб и се смята за канцерогенно. Същото вещество присъства в устройствата за убиване на молци, които могат да бъдат заместени с лавандула. Също толкова заплашителни са химикалите в освежителите за въздух.

Инсектициди, защото съдържат дихлорометан, който е свързан с появата на главоболие, гадене, сърдечни аритмии и дерматит. Вместо обичайните търговски инсектициди можете да използвате босилек, карамфил, магданоз, оцет или люспи от лук, за да се отървете от мухи и комари; обелки от краставици, за да прогоните хлебарките, и лавандулово масло или оцет, за да отблъснете мравките.

Химическото чистене, тъй като повечето използват перхлоретилен. Най-добре е да се избегне химическото чистене, а когато това не е възможно, проветрете дрехите за 24 часа, след като ги вземете от прането.

 

Съвети

  • Прочетете внимателно съставките на почистващи препарати, които ще използвате. Изберете тези, които съдържат сапун, сода за хляб или оцет.
  • Никога не смесвайте почистващи препарати.
  • Използвайте всеки продукт само за целта, за която е предназначен, и винаги в съответствие с инструкциите.
  • Затваряйте плътно контейнерите от почистващите препарати и  ги съхранявайте на проветриво място.
  • Когато чистите къщата, носете ръкавици, опитвайте се да не дишате препаратите и си правете чести почивки, за да подишате свеж въздух. Чистете на отворени прозорци и не ги затваряйте за известно време и след приключване на почистването.
  • Уверете се, че децата и домашните любимци нямат достъп до препаратите.
  • Не използвайте никакви химични препарати за почистване по време на бременността и кърменето.
  • При използване на химически препарати опасните вещества, които се отделят, остават в черги, килими и други тъкани. Така че, за предпочитане е подът на дома ви да е покрит с плочки или паркет. Не забравяйте редовно да проветрявате цялото жилище.

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори