Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2021-07-15 11:46:26 +0300 Много промени настъпват в тялото с израстването, особено през периода на пубертета. Момчетата в пубертета

Момчетата в пубертета

Момчетата в пубертета 470 900
Много промени настъпват в тялото с израстването, особено през периода на пубертета.

Гърдите на момичетата започват да се развиват и се появява първия менструален цикъл – признаци, че момичето израства в жена. Но как момчетата да разберат, че израстват в мъже? Говорете със сина си за периода на пубертета и му помогнете да разбере какви промени предстои да настъпят в неговото тяло.

 

За едно момче няма само едно събитие или знак, че израстването му в мъж е започнало. На лице е съвкупност от много признаци, включително тялото му нараства, гласът му се променя, косата расте по-активно, появява се окосмяване по лицето, под мишниците и в интимната област. Повечето момчета навлизат в пубертета на възраст между 9 и 14 г. Но имайте предвид, че пубертетът започва, когато тялото на момчето е готово и всеки расте със собствените си темпове.

 

Ето някои от въпросите, които момчетата имат.

 

Защо момичетата са по-високи от мен?

Може би сте забелязали, че някои момичета, които познавате, са по-високи от момчетата. Но сигурно сте забелязали, че сред възрастните, които познавате, повечето мъже са по-високи от жените. Какво е причината?

Момичетата имат предимство в пубертета израстват по-високи, защото обикновено промените започват между 8 и 13 години. Повечето момчета, от друга страна, навлизат в пубертета едва между 9 и 14 години, което е причината момичетата често да са по-високи от момчетата в този период.

Значителна част от момчета могат да наваксат и дори да станат по-високи от момичетата. Но също така е важно да обясните, че генетика играе роля във височината. Така че, ако вие сте високи, по-вероятно и момчето ви да израсте на височина. Но нищо не е категорично.

Момчето трябва да е търпеливо, но ако възникнат някакви притеснения, които вие не може да успокоите, е добра идея да се консултира със специалист. Не съществуват упражнения или магически хапчета, които да му помогнат да израсте висок за една нощ. Но поддържането на добра физическа активност и балансираното хранене ще помогнат на тялото му да расте здраво и силно.

 

Кога ще имам мускули?

По време на пубертета момчетата може да се притесняват за телата си, след като видят как изглеждат някои от приятелите им. Например, много момчета са загрижени за мускулите си. Може би вашето момче вече е забелязало, че част от момчета започват да развиват гръдни мускули, други имат широки рамене, а трети все още са по-слаби и по-ниски.

Напомнете му, че пубертетът при всеки се случва по различен график, така че няма причина да започва веднага да се притеснява, ако мускулите му все още не са се развили толкова добре, колкото му се иска. Окуражавайте го да хапва пълноценна храна и да е активен – да кара колело, да тича, да ходи на плуване или друг спорт. Това ще тонизира тялото му и, когато пубертетът настъпи, ще му помогне да започне да оформя мускулите си.

 

Твърде много или недостатъчно си мисля за момичета?

„Има едно момиче, което живее във нашия квартал и виждам как тя играе с приятелите си всеки следобед след училище. Става ми наистина горещо и дланите ми се потят, когато ми каже „здравей“. Лягам си и преди да заспя последната ми мисъл е за нея. Всеки ден през изминалите няколко седмици продължавам да мисля за нея. Защо се чувствам така?“ Ако синът ви сподели нещо подобно с вас, успокойте го че всичко е наред с него, просто е влюбен.

Най-добрият ми приятел не спира да говори за едно момиче, което според него е прекрасно. Непрекъснато повтаря колко е сладка и забавна, и колко много я харесва.  Защо не се чувствам или не говоря по този начин за момиче? А задължително ли е да го правя?“

Обяснете му, че всяко момче има свои собствени предпочитания и начин на общуване с противоположния пол. През пубертета някои момчета много свободно комуникират с момичета, а други са нервни и притеснителни. Да мислиш често за момичето, което харесваш, е нормална част от пубертета. Но да не харесваш по специален начин нито едно от момичетата също е нормално.

И така, в крайна сметка защо синът ви се чувства толкова объркан? Хормоните в тялото му стават все по-активни. В резултат той започва да изпитва нови чувства и емоции. Тези чувства могат да го объркат и изплашат. Но такива промени са нещо естествено, защото той преминава в нова фаза от живота си. Разговорът с приятел, по-голям брат или сестра, или родител може да му помогне да сложи малко ред в обърканите си мисли и чувства.

 

Защо се появи толкова окосмяване по тялото ми?

Окосмяването по тялото наистина става повече през пубертета. Някои момчета ще започнат да забелязват растежа на косми по лицето – около брадичката, по бузите и над устната. Също така, косми ще израснат по гърдите, подмишниците и по интимните части. Успокойте сина си, че няма от какво да се притеснява, защото това е само един от многото начини на тялото да му покаже, че е на път към възмъжаването.

Окосмяването е факт, защото хормоните казват на тялото му, че е готово да се промени. Някои от хормоните, които предизвикват растежа на космите, идват от надбъбречните жлези. Други хормони идват от хипофизната жлеза. Хормоните на хипофизната жлеза преминават през кръвта и карат тестисите да започват да отделят друг хормон, наречен тестостерон, който е още една от причините за появата на окосмяване по лицето, под мишниците и в срамната област. Когато окосмяването по лицето стане достатъчно плътно и се оформи като брада е време да поговорите със сина си за бръсненето.

 

Мириша ли?

През пубертета хормоните работят непрекъснато, което обяснява защо момчетата се потят много и често отделената пот има силна неприятна миризма.

Какво прави миризмата на потта по-силна? Потта съдържа почти изцяло вода, с малки количества други химикали като амоняк, урея, соли и захар. Потта сама по себе си не е наистина миризлива, но когато влезе в контакт с бактериите на кожата (които всички имат), става миризлива.

Обяснете на вашето момче, че е от изключителна важност да поддържа добра хигиена. Ежедневен душ, особено след тренировка или натоварен ден. Може също да използва дезодорант или друг антиперспирант за зоната под мишниците. Ако обаче установите, че редовното къпане и прилагането на антиперспиранти не върши работа, е добре да се консултирате с лекар.

 

Какво е ерекция?

Обяснете на сина си, че ерекцията е това, което се случва, когато пенисът се напълни с кръв и се втвърди. Пенисът ще стане по-голям и ще се откроява от тялото. През пубертета момчетата ще започнат да забелязват ерекции по-често и те са напълно нормални.

Ерекция може да се случи по всяко време – понякога много за един ден или изобщо да няма. Това зависи от възрастта на момчето, половата зрялост, нивото на активност и дори количеството сън, което получава.

Ерекция може да се получи докато момчето спи. Понякога е възможно да се събуди и бельото или леглото му да са мокри. Успокойте сина си, че не трябва да се притеснява, защото това не означава, че е подмокрил леглото, както когато е бил малък, а, че има вероятност да е имал „мокър сън“. Мокър сън е, когато семенната течност се отделя от пениса, докато момче спи. Това се нарича еякулация. Спермата се отделя през уретрата – същата тръба, от която излиза урината. Мокрите сънища се случват, когато тялото на момчето започне да произвежда повече тестостерон. Това е знак, че момчето расте и тялото се подготвя за деня в бъдещето, когато мъжът може да реши да стане баща.

 

Ако забележите, че синът ви има болка или проблем с пениса и/или тестисите, е важно да го заведете на лекар. Момчето ви вероятно ще се притесни, но го уверете, че лекарят не само няма да се смути, но и ще му помогне да опознае тялото си по-добре и ще го научи как да се грижи за него.

 

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори