Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2020-08-04 16:33:32 +0300 Когато говорим за плодовитост, твърде често по подразбиране мислим за това как тялото на жената диктува репродуктивния живот. Мъжката фертилност: 5 начина да я подобрим

Мъжката фертилност: 5 начина да я подобрим

Мъжката фертилност: 5 начина да я подобрим 470 900
Когато говорим за плодовитост, твърде често по подразбиране мислим за това как тялото на жената диктува репродуктивния живот.

 

Но за танго са нужни двама души и все повече изследователи установяват, че здравословното състояние, възрастта и начина на живот на мъжа имат пряко влияние върху способността му да създава здрави бебета.

В действителност в почти 40% от случаите мъжът е единственият или допринасящ причинител на стерилитет (т.нар. мъжки фактор), според Американското дружество за репродуктивна медицина.

Проучване на университета в Джорджтаун сочи, че възрастта и начинът на живот на бащата (включително неговата диета, фитнес активности, употреба на наркотици и алкохол и дори общите нива на стрес) влияят върху здравето на бъдещото му бебе.

Авторът на проучването обяснява: „Ние знаем, че хранителната, хормоналната и психологическата среда, осигурена от майката, постоянно променя структурата на органите, клетъчната реакция и генната експресия в нейното потомство .... Но нашето проучване показва същото да важи за бащите - неговия начин на живот и колко възраст той е, може да се отрази на молекулите, които отговарят за генната функционалност. По този начин бащата може да засегне не само непосредственото си потомство, но и бъдещите поколения."


Няма причина да се паникьосвате, ако вече сте се заели с опитите за бебе. Ето пет конкретни действия, които можете да предприемете, за да подомбрите фертилността си:

1. Направете си спермограма
„Когато една двойка е готова да зачене, едно от най-важните неща, които могат да направят, е да се направи спермограма на мъжа“, казва урологът и специалист по мъжки стерилитет д-р Нейтан Бар-Шама, директор на Центъра за мъжко репродуктивно здраве при RMA от Ню Йорк. "По този начин двойката може да установи недвусмислено дали мъжът има проблем с качеството на сперматозоидите или не. Анализът на спермата е толкова прост тест за извършване [...] и този тест може да доведе до огромна промяна. Ако има някакъв проблем, тогава двойката ще знае от самото начало, вместо да се подлагана разочарования, ако има недиагностициран мъжки фактор. "

2. Кажете "сбогом" на нездравословните навици
Д-р Бар-Шама предлага също така да се оцени колко здравословен (или не) е животът на бъдещия татко в момента. Той предлага на татковците следните промени:

  • Откажете се пушенето възможно най-скоро и не бъдете пасивен пушач
  • Спрете употребата на наркотици или стероиди
  • Ограничете приема на алкохол (въпреки че алкохолът в умерени количества е допустим)
  • Ако приемате лекарства, се консуртирайте с лекаря си дали могат да повлияят на фертилността ви
  • Избягвайте горещи вани или поставянето на нещо, което отделя топлина (например лаптопи) в скута си
  • Вкарайте теглото си в здравословните норми. Д-р Бар-Шама обяснява: „Прекомерното наддаване на тегло и затлъстяването влияят както на мъжките, така и на женските хормони, но те влияят върху тестостерона специално от мъжката страна, което може да повлияе на производството на сперма и фертилитета.“ Бъдете сигурни, че сте в толкова добра форма, колкото възможно, когато започнете опитите за зачеване.

3. Правете си редовно изследвания, ако работите в токсична среда
Д-р Бар-Шама препоръчва редовно да се прави кръвна работа, ако работите с токсични химикали, например. „Хората, работещи с тежки метали или радиация, трябва да бъдат внимателно наблюдавани, казва той. Рутинно се препоръчва тестване, за да се оцени излагането на тези съединения, химикали или радиация. Ако вие или вашият партньор работите в среда, в която някой от вас рискува да се изложи на такова влияние, бъдете сигурни, че работната среда се придържа към здравните протоколи, за да гарантира вашата безопасност. "

4. Обърнете внимание на здравословните си проблеми
Ако имате хронични или остри заболявания, се препоръчва първо да ги излекувате или да сте сигурни, че състоянието ви е под контрол преди да предприемате опити за зачеване. Това включва, но не се ограничава само до диабет, муковисцидоза, травма, инфекция и лечение с химиотерапия или лъчетерапия.

5. Добавете суперхрани + премахнете нездравословните храни
Добавете някои или всички от следните суперхрани в диетата си: тиквени семки, портокали, броколи, ягоди, спанак, листни зеленчуци, кейл, тъмен шоколад, сок от нар и бразилски ядки. И не забравяйте да пиете вода по всяко време. Докато добавяте някои нови храни към храненето си, не забравяйте да премахнете вредните такива. Откажете се от пържени храни, преработени меса и газирани напитки. Кофеинът и алкохолът са допустими само в умерена степен.

Ще се справите!

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори